Zagrebačka burza predstavila novu trgovinsku platformu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2018. u 12:24
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uvođenjem na Progress tržište, tvrtke će moći računati na pomoć savjetnika koje licencira Zagrebačka burza. U

Zagrebačka burza je u srijedu predstavila svoju trgovinsku platformu Progress, a kako je kazala predsjednica njezine Uprave Ivana Gažić, njome je cilj stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

"Ovakve trgovinske platforme zamišljene su kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj", istaknula je Gažić te dodala kako u Hrvatskoj treba sustavno raditi na razvijanju potencijala malih i srednjih kompanija.

Hrvatska mala i srednja poduzeća, kako je rečeno, iako čine većinu svih privatnih privrednih subjekata u zemlji te zapošljavaju najviše djelatnika i u samom su vrhu EU u stvaranju dodane vrijednosti, još nisu dostigla razinu prije krizne 2008. godine zbog značajno otežanog pristupa financiranju, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima.

Poduzeća koja se nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja imaju potrebu za financiranjem, a istovremeno ne raspolažu s dovoljno novčanih sredstava i imovine te su osobito osjetljiva jer ih kreditne institucije vrlo često odbijaju ili im nude kratkoročno kreditiranje uz nepovoljnije uvjete od onih za velike, zrele kompanije.

Stoga je Zagrebačka burza osmislila trgovinsku platformu Progress, kojoj je cilj na hrvatskom tržištu stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

Progress može omogućiti poduzećima priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obveze povrata i prodaje većinskog udjela, uz širenje baze investitora, a time bi se poduzećima osigurala i veća vidljivost prema investicijskoj javnosti te lakši eventualni plasman novih financijskih instrumenata, istaknuto je. 

Prema iznesenim podacima, u Hrvatskoj je oko 13.440 poduzeća koja se mogu klasificirati kao srednja i mala, a njih više od 1.300 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura te upravo ona predstavljaju ciljnu skupinu za Progress tržište.

Među tim tvrtkama je nemali broj onih koja su u obiteljskom vlasništvu te trebaju vlasništvo prenijeti na iduću generaciju. Gotovo 40 posto njih želi imenovati direktora izvan obitelji, dok 30-tak posto želi prodati kompaniju, no kako su pronalazak strateškog partnera ili prodaja tvrtke zahtjevni i dugotrajni procesi, samo jedan posto vlasnika uspjelo je osigurati budućnost poslovanja na taj način.

Putem Progressa bit će moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva, kazala je voditeljica Progress tržišta Morana Plejić.

Uvođenjem na Progress tržište, tvrtke će moći računati na pomoć savjetnika koje licencira Zagrebačka burza. U samo dva mjeseca status savjetnika, kako je rečeno, steklo je 11 društava, što svjedoči da u Hrvatskoj postoji interes za razvoj novih proizvoda na tržištu kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close