Wall Street pao, Apple i dalje pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2016. u 08:22
Foto: Thinkstock

Posljednjih dana ta je dionica bila pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata tog tehnološkog diva u proteklom tromjesečju.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer je ulagače razočarala japanska središnja banka (BOJ) koja nije olabavila monetarnu politiku, a na oprez ih je navelo i usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones pao je 1,16 posto, na 17.832 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 posto, na 2.075 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 4.805 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer je ulagače razočarala odluka čelnika japanske središnje banke da neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok su se ulagači nadali novim poticajnim mjerama.

"To doista pokazuje koliko su politike središnjih banaka važne za tržište", kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Ulagače je na oprez naveo i podatak o usporavanju rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju na samo 0,5 posto na godišnjoj razini, najsporije u protekle dvije godine i manje od očekivanih 0,7 posto.

Zbog slabljenja aktivnosti u gotovo svim sektorima, u prvom je tromjesečju tako rast BDP-a više nego prepolovljen u usporedbi s 1,4-postotnim rastom u četvrtom kvartalu lani.

Na vrijednosti su jučer izgubile dionice u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je blago, 0,03 posto, porastao samo sektor proizvođača roba za široku potrošnju.

Najviše je, pak, pao tehnološki sektor, 1,4 posto, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Applea za daljnjih 3 posto.

Posljednjih dana ta je dionica bila pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata tog tehnološkog diva u proteklom tromjesečju.

Jučer je, pak, pritisak na tu dionicu ojačao nakon što je ugledni investitor Carl Ichan kazao da više u svom portfelju nema dionice Applea.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 posto, na 6.322 boda, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 10.321 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,04 posto, na 4.557 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close