Vlada Kine sprema se za kupovinu dionica?

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2020. u 22:00
Indeks Šangajske burze u srijedu je ojačao 1,25 posto/REUTERS

Analitičari podsjećaju da je 2015. država ubrizgavala novac za kupnju dionica kako bi se zaustavio pad.

Indeks Šangajske burze nastavio je u srijedu rasti i drugi dan, dijelom ublažavajući posljedice snažnog potonuća od 8 posto u ponedjeljak, ali se inozemni investitori nadaju kako bi se Peking mogao aktivnije uključiti u obranu cijena dionica.

Pri tome podjećaju na mjere uvedene 2015. kada je počeo pucati tamošnji burzovni balon.  Indeks Šangajske burze u srijedu je ojačao 1,25 posto. Nakon osam dana uzastopnog pada, azijska tržišta rastu drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da će kineske vlasti uvesti dodatne mjere kako bi ublažile posljedice širenja koronavirusa na gospodarstvo.

Kako je za CNN izjavio Mark Huang, analitičar hongkonške tvrtke Bright Smart Securities, kineski regulatori pozorno prate situaciju na financijskim tržištima i spremne su za izravnu intervenciju. Vlada u Pekingu već ima iskustva s takvim potezima. Kada su 2015. cijene kineskih dionica počele snažno padati uslijed strahovanja da kinesko gospodarstvo usporava, vlada je izašla s planom spašavanja tržišta.

Koristeći financijske kompanije u državnom vlasništvu i državni investicijski fond, država je utrošila više od 1,2 bilijuna juana (170 milijardi dolara) kako bi stabilizirala cijene dionica. Primjerice, u srpnju 2015. kineska financijska tvrtka CFC objavila je da će posuditi novac velikim brokerskim kućama kako bi mogle kupovati dionice. Sada, kada koronavirus uzima danak u životima, državne financijske institucije opet bi se mogle aktivirati. Državna intervencija već je dijelom i započela.

Državni su mediji ovoga tjedna objavili da je burzovni regulator uveo djelomičnu zabranu kratke prodaje, odnosno ulaganja kada se ostvaruje dobit na padu cijene dionica. "Kina vjerojatno čeka da vidi kako će se situacija odvijati prije nego upotrijebi još streljiva. A ne sumnjam da ga ima pregršt", izjavio je za američki medij Jeffrey Halley, analitičar u tvrtki Oanda.

Komentirajte prvi

New Report

Close