Uprava Hanfe u posve novom sastavu – čelno mjesto Anti Žigmanu

Autor: Jadranka Dozan , 24. siječanj 2018. u 16:50
Ante Žigman/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, u Upravno vijeće ulaze još Tomislav Ridzak, Jurica Jedanačak, Ilijana Jeleč i Antun Palarić.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u idućem bi šestogodišnjem mandatu trebalo raditi u posve novom sastavu, sugeriraju još uvijek neslužbene informacije čija se službena potvrda očekuje s objavom Vladinih odluka sa zatvorenog dijela današnje sjednice.

Da je čelno mjesto u upravi Hanfe Vlada namijenila Anti Žigmanu, trenutno savjetniku guvernera Hrvatske narodne banke, neslužbeno se ‘pročulo’ još u utorak poslije podne. No, da će se dogoditi promjena kompletne uprave regulatorne agencije za nebankovni financijski sektor suprotna je još dojučerašnjim spekulacijama da će dio sadašnje petorke ipak ostati u Upravnom vijeću. 

Uoči početka sjednice Vlade u javnost su ‘procurila’ i ostala nova imena. Iz središnje banke sa Žigmanom u upravu Hanfe stiže i Tomislav Ridzak, koji je prije HNB-a iskustvo stjecao radeći u Interkapitalu.  Novo lice je, prema neslužbenim saznanjima, i Ilijana Jeleč, ekonomistica koja je dosadašnju karijeru gradila u bankarskom sektoru (od BNP Dresdner Bank i Hypo Alpe-Adria do Erste banke), s tim da je trenutno u Erste grupi na funkciji predsjednice Uprave Erste nekretnina.

U petorku UV-a ulazi i Jurica Jednačak, čija je poslovna biografija većim dijelom vezana uz tržište kapitala, pa odavno ima i licencu  ovlaštenog brokera i investicijskog savjetnika. Proteklih desetak godina radi u Zagrebačkoj banci, gdje već duže vrijeme vodi brokerske poslove i upravljanje imovinom, a prije toga radio je u riznici HT-a, gdje je prešao s mjesta voditelja uvrštenja na Zagrebačkoj burzi.

Konačno, upravljačku petorku navodno će upotpuniti bivši ustavni sudac Antun Palarić, pravnik koji je u HDZ-ovim vladama obnašao više dužnosničkih funkcija, posebice vezanih uz područje funkcioniranja  državne uprave.
Ostaje vidjeti hoće li se i kome od članova Upravnog vijeća kojima u petak istječe mandat možda ponuditi opcija da ostanu u Hanfi na nekoj od nižih izvršnih funkcija. Podsjetimo, proteklih godina upravu je predvodio Petar-Pierre Matek, a u UV-u su bili još Mario Radaković, Silvana Božić, Branka Bjedov Kostelac i Gordana Letica.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Neka posudi malo muda od Samodola i bit će ka prošek. Gori od Pierra Mateka-Kamena ne može bit da ga hebeš.

slaže se ekipa po agencijama i relevantnim ustanovama prije isteka manadata povjerenika. Lagano vadim kokice i čekam da ovčice u hrvackoj onako zuje oko sebe ne znajući što se desilo i koliko će sve to morati platiti… Opet će srbi, vanzemaljci i slični biti krivi.
Ali dobro, bitno da nam Amex ne oduzme plaćanje na rate

Lik sa slike je (ili je bio’ Dalićkin prirepak! Nije se baš iskazao u bankarstvu….

bože ti pomozi. nikad me nije tangiralo da li je neki prekršteni us.aša tipa hasanbegović ministar kulture ili slično ali kad vidm ove u ekonomskom sektoru od vedriša do lovrinčevića ja odmah dobijem ospice. aloooo to vode strogi profesionalci. dovedi lika sa pravim znanjem, hrvata ili amerikance, marsovca nebitno daj mu 100 000kn mjesečno i nek radi ono za šta se je školovan. ovako mi smo zadnja prćija. eno kod vučića dolaze kinezi. neki dan bili japanci. ko je tu zadnji bio? još samo čekam desni sektor iz ukrajine.

New Report

Close