Unatoč trgovinskom ratu američke dionice rast će 16%

Autor: Tomislav Pili , 29. svibanj 2019. u 22:00
Dow Jones bilježi i peti negativni tjedan što je najduža takva serija u osam godina/REUTERS

Većina investitora i dalje se nada trgovinskom sporazumu između dvije ekonomske velesile.

Trgovinske tenzije između Kine i SAD-a predstavljaju najveću prijetnju za američko dioničko tržište, ali investitore unatoč tome ove godine očekuje dvoznamenkasti rast indeksa S&P 500, procjenjuju analitičari u najnovijoj anketi Reutersa.

Prema medijanu procjena 50 analitičara, S&P 500 kraj ove godine dočekat će na 2925 bodova što je 4,4 posto više od razine zabilježene u utorak.

Najveći izazov 
To bi značilo da će dioničko mjerilo 500 najvećih američkih kompanija ove godine ojačati 16,7 posto u odnosu na kraj prošle godine. Iako je tijekom ove godine S&P 500 u plusu 12 posto, trgovinska rat posljednjih tjedana nesumnjivo pritišće tamošnje tržište. Primjerice, indeks Dow Jones prošli je tjedan zabilježio peti negativni tjedan što je najduža takva serija u osam godina. Glavnina analitičara u anketi ističe daljnju eskalaciju američko-kineskog trgovinskog rata kao najveći negativni rizik u ostatku godine, a slijedi usporavanje američkog gospodarstva više od očekivanja te usporavanje profitabilnosti kompanija.

 

12 posto

rasta za ovu godinu bilježi indeks S&P 500

Nešto više optimizma 
Unatoč tome, analitičari su nešto optimističniji nego u veljači kada su procjenjivali da će S&P 500 završiti godinu na 2900 bodova. Većina investitora i dalje se nada trgovinskom sporazumu između dvije ekonomske velesile, a dio očekuje da trenutne turbulencije neće ostaviti previše traga na tržištu.

"Tržište je u ovom trenutku i dalje prilično zdravo", komentirao je za Reuters Jonathan Golub, glavni analitičar za američke dionice u Credit Suisse. Dio analitičara i dalje upozorava na visoka vrednovanja američkih dionica. Zaključno sa 16. svibnjem, omjer cijene i zarade indeksa S&P 500 zadržao se iznad povijesnog prosjeka od 15 godišnjih zarada, pokazuju podaci Refinitiva. Zarade u prvom tromjesečju rasle su 1,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close