Uber okuplja ‘dream team’ banaka za izlazak na burzu

Autor: Tomislav Pili , 13. ožujak 2019. u 22:01
Lyft na burzi krajem ožujka, a Uber najkasnije krajem lipnja/REUTERS

Zbog očekivane vrijednosti od stotinjak milijardi dolara nekoliko banaka odbilo je Lyft kako bi radili za Uber.

Platforma za iznajmljivanje prijevoza Uber znatno je "pojačala" skupinu investicijskih banaka koje će aranžirati njegovu početnu ponudu dionica koja se već godinama željno iščekuje na američkom tržištu kapitala.

Uz Goldman Sachs i Morgan Stanley koje je Uber angažirao krajem prošle godine, sada će IPO aranžirati i Bank of America, Barclays, Citigroup, Allen & Company, Deutsche Bank te JMP Securities, tvrdi Reuters pozivajući se na upućene izvore. Predstavnici navedenih banaka odbili su komentirati navode. Uber će u narednim tjednima skupini banaka pridodati još neka imena, dodaju izvori.

Izlazak Ubera na burzu bankama je daleko primamljiviji od uvrštenja manjeg konkurenta Lyfta koji bi na burzi trebao osvanuti krajem ožujka. Navodno je nekoliko investicijskih banaka odustalo od angažmana za Lyft kako bi mogli aranžirati Uberov IPO.

 

25 mlrd.

dolara očekivana je vrijednost Lyfta u početnoj ponudi dionica

Međutim, JMP Securities navodno radi na oba projekta, pokazujući Wall Streetu da su takva preklapanja moguća. Prema navodima izvora, veća skupina aranžera omogućit će Uberu fleksibilnost u pripremama za izlazak na burzu koji se očekuje do kraja prvog polugodišta. Poput Lyfta, Uber je u tišini podnio zahtjev za odobrenje uvrštenja Komisiji za burze i vrijednosnice još u prosincu.

Bankari s kojima Uber surađuje sugeriraju kako bi vrijednost kompanije u IPO-u mogla doseći i 120 milijardi dolara. No, dio analitičara "spušta loptu na zemlju" tvrdnjama kako vrijednost neće prijeći 100 milijardi dolara, temeljem dostupnih financijskih izvješća. Lyft bi pak u IPO-u mogao biti vrednovan na 25 milijardi dolara, smatraju izvori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close