Tankerska NG prikuplja dodatnih 80 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2015. u 22:00
Kompanija planira do kraja godine u floti imati šest tankera/Goran Kovačić/PIXSELL

Prikupljeni novac iskoristio bi se za kupnju novog tankera, tvrde u TNG-u.

Zadarski brodar Tankerska Next Generation (TNG) kreće u novu dokapitalizaciju, svega četiri mjeseca nakon inicijalne javne ponude u kojoj je prikupljeno 208 milijuna kuna.

Kompanija je u petak na Zagrebačkoj burzi objavila poziv na davanje izjava o namjeri upisa novih 1,6 milijuna dionica po cijeni od 68 kuna. Pozivom – koji istječe 3. lipnja – želi ispitati interes ulagača za novu dokapitalizaciju. Time bi se temeljni kapital povećao za najviše 80 milijuna kuna na 440 milijuna kuna. Upis bi bio dopušten samo ulagačima koji namjeravaju uplatiti najmanje 100.000 eura, pa je jasno da TNG cilja na institucionalne ulagače. Iako je ovo tek "ispipavanje bila" ulagača, predsjednik Uprave John Karavanić ističe kako očekuje uspjeh dokapitalizacije.

 

100tisuća

€ minimalna je uplata za nove dionice

"Razgovarali smo s ključnim dioničarima i oni su iskazali pozitivan interes", tvrdi Karavanić. Podsjetimo, u vlasničkoj strukturi TNG-a nalaze se obvezni mirovinski fondovi PBZ/CO, Erste Plavi i Raiffeisen, zatim Croatia osiguranje  te Raiffeisenov dobrovoljni mirovinski fond. Karavanić dodaje kako matično društvo i većinski dioničar s 55 posto udjela, Tankerska plovidba, namjerava uplatiti oko 3,5 milijuna kuna čime bi ta kompanija i nakon dokapitalizacije ostala većinski dioničar. "Sudjelovanje Tankerske plovidbe je i želja ključnih dioničara", kaže Karavanić.

Prikupljeni novac iskoristio bi se za kupnju novog, trećeg po redu, tankera za prijevoz naftnih derivata, svojevrsnog brata-blizanca brodu Vukovar koji je već u floti. Prema Karavanićevim riječima, plan je da do kraja godine u floti bude šest tankera, a prosječna starost flote trebala bi pasti ispod dvije godine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close