Stižu važne izmjene pravila za tržište kapitala

Foto: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravljao je u srijedu o prijedlogu izmjena Zakona o tržištu kapitala kojim se pojednostavljuje i olakšava pristup tržištu kapitala i podiže prag za objavu prospekta.

Prijedlogom zakona podiže se dosadašnji prag za obvezu objave prospekta za javne ponude vrijednosnih papira sa postojećih 5.000.000 eura na 8.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz obvezu izrade informacijskog dokumenta o ponudi za sve ponude vrijednosnih papira između 4.000.000 eura i 8.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Ta izmjena predstavlja administrativno rasterećenje za izdavatelje i/ili ponuditelje te se pojeftinjuje izdavanje vrijednosnih papira. Istodobno ulagači dobivaju kroz informacijski dokument ujednačene i bitne informacije na temelju kojih mogu donijeti odluku o ulaganju.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekao je da Zakon o tržištu kapitala (ZTK) propisuje pravni oblik tržišnog posrednika kao dioničkog društva ili društva s ograničenom odgovornošću.

S obzirom da na tržištu financijskih usluga djeluju i obrti, a obzirom na opseg usluga i odgovornosti koje imaju, bilo je potrebno, radi olakšavanja uvjeta i izjednačavanja uvjeta za obavljanje usporedivih djelatnosti na financijskom tržištu, dopustiti i obrtima da obavljaju djelatnost tržišnog posredovanja u skladu s odredbama ZTK.

Isto tako, potrebno je propisati i manje stroge organizacijske i kadrovske uvjete za obavljanje poslova tržišnog posrednika, u svrhu olakšanja poslovanja i administrativnog rasterećenja tržišnih sudionika koji djeluju isključivo na tržištu RH.

Prijedlogom zakona ukida se obveza revizije Fonda za zaštitu ulagatelja, a radi nerazmjernih troškova koji u tom slučaju idu na teret Fonda.

Uveden je institut pružatelja usluga dostave podataka, s ciljem maksimiziranja transparentnosti i smanjenja fragmentacije podataka.

Unaprijeđena je zaštita ulagatelja s ciljem osnaživanja okvira za pružanje usluga investicijskog savjetovanja i upravljanja portfeljem, kao i poboljšanja kvalitete informacija koje se daju klijentima vezano uz investicijske usluge koje im se pružaju.

Uvode se veći regulatorni zahtjevi s obzirom na razvoj tehnologije i tržišne infrastrukture.

Uređeni su i nematerijalizirani vrijednosni papiri te ustrojstvo i ovlaštenja središnjeg depozitorija vrijednosnih papira, središnje druge ugovorne strane i burze te prava i obveze sudionika na tržištu kapitala, posebno u području zabrane trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem.

U ime kluba SDP-a Boris Lalovac najavio je potporu zakonskom prijedlogu radi olakšanja pristupa tržištu kapitala manjim i srednjim tvrtkama. Ocijenio je kako imamo usko i plitko tržište kapitala. Gordan Maras (SDP) rekao je kako problem vidi u nerazvijenim institucijama koje kontroliraju tržište kapitala. 

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) podržat će zakonski prijedlog jer smatra kako je temeljito napravljen, ocijenivši kako smo u povojima kad je riječ o pristupu tržištu kapitala, jer vrlo malo građana zna o burza i tržištu kapitala, i ljudi su skeptični su jer su na njima u vrijeme krize mnogi izgubili novac.

Komentari (2)
  • slazic
    slazic 9:54 24.10.2019.

    Jos samo fali Kunst sa svojom “Ako ta dionica nije posebno vrijedna, nije mi jasno zašto svi navode da je prodano 25 plus jedna dionica, a ne 26 posto dionica”

  • zm1
    zm1 8:17 24.10.2019.

    Lalovac kao po drzava sad a on ga za tukao uvode njem poreza na kapit dobit, a suker vikao kako nije lud ulagat u dionice, koja smiju roja

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve