Šefa njemačke burze istražuju zbog kupnje dionica

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Carsten Kengeter 14. prosinca 2015. trgovao s Deutsche Börse, dva mjeseca prije objave spajanja s Londonskom burzom.

Nad problematično spajanje njemačke Deutsche Börse i Londonske burze nadvio se još jedan tmurni oblak – sumnje u povlašteno trgovanje.

Kako navode njemački mediji, tamošnji tužitelj otvorio je istragu nad izvršnim direktorom Deutsche Börse Carstenom Kengeterom. Njega se sumnjiči da je kupio dionice Deutsche Börse dva mjeseca prije službene objave da će se taj burzovni operator spojiti s britanskim. Kako je za agenciju AFP izjavio glasnogovornik Deutsche Börse, za istražitelje su sporne kupnje dionica od 14. prosinca 2015. za 4,5 milijuna eura.

"Istražitelji proučavaju da li postoji moguća sumnja u povlašteno trgovanje", pojasnio je glasnogovornik. Da je istraga otvorena potvrdio je i frankfurtski ured tužitelja. Kako piše Reuters, tužitelja zanima jesu li dvije strane bile u tajnim pregovorima u vrijeme sporne kupnje dionica. Prema tvrdnjama poslovnog tjednika Wirtschaftswoche, policija je pretresla Kengeterov ured.

Predsjednik odbora Deutsche Börse Joachim Faber nazvao je optužbe protiv Kengetera "neutemeljenima" dodajući kako razgovori o mogućem spajanju s Londonskom burzom nisu započeli prije siječnja prošle godine. Podsjetimo, najavljeno spajanje Deutsche Börse i Londonske burze stvorilo bi globalnog burzovnog diva. Najavljeno spajanje trebaju odobriti regulatori tržišnog natjecanja što neće proći sasvim glatko s obzirom da je pokušaj spajanja ove dvije burze propao već dva puta, 2000. i 2005. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close