Sa 10 milijardi dolara Uber među najvećim uvrštenjima

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2019. u 22:00
Kompanija cilja vrednovanje između 90 i 100 milijardi dolara/REUTERS

Više je kapitala od servisa za prijevoz uspio prikupiti samo Alibaba prije pet godina.

Najiščekivaniji izlazak na burzu ove godine dobiva konkretne oblike. Kako ekskluzivno doznaje Reuters, Uber će u početnoj ponudi dionica (IPO) pokušati doći do 10 milijardi dolara kapitala, a danas će registrirati uvrštenje kod Komisije za burze i vrijednosnice.

U slučaju da taj servis za prijevoz uspije doći do željenog iznosa, bit će to jedan od najvećih tehnoloških IPO-a ikada. Veći je bio samo izlazak Alibabe na burzu prije pet godina.

Pametnije s nižom cijenom 
Uber u IPO-u traži vrednovanje između 90 i 100 milijardi dolara što je značajno povlačenje u odnosu na prijašnje najave. Podsjetimo, pojedini investicijski bankari s Wall Streeta tvrdili su da kompanija može doći i do 120 milijardi dolara vrijednosti. Međutim, nedavno iskustvo konkurentskog Lyfta pokazalo je da je trenutno na tržište "pametnije" izaći s nižom početnom cijenom dionice.

 

76 mlrd.

dolara vrijedio je Uber u posljednjoj rundi prikupljanja kapitala

Ipak, valja naglasiti kako je Uber u posljednjoj rundi dokapitalizacije procijenjen na 76 milijardi dolara. Prema navodima Reutersa, većina dionica ponuđenih investitorima bit će novoizdana, dok će manji dio dionica "iskrcati" postojeći dioničari koji će tako unovčiti svoja prijašnja ulaganja. Na predstavljanje investitorima (roadshow) čelnici kompanije planiraju krenuti 29. travnja. Dionicama bi se moglo početi trgovati početkom svibnja, tvrde upućeni izvori.  

Umjereni pristup 
Iz Ubera su službeno odbili komentirati Reutersove navode.Umjerenim pristupom vrednovanju u Uberu pokazuju da "čvrsto stoje s nogama na zemlji", ocjenjuju analitičari. Podsjetimo, Lyft je na burzu izašao s gornjom cijenom iz raspona od 72 dolara.

Međutim, prvi dani na Nasdaqu nisu najbolje prošli, pa je u utorak Lyft pao na 67,44 dolara, dobrano ispod IPO cijene. Tijekom roadshowa izvršni direktor Dara Khosrowshahi morat će uvjeriti investitore da je uspio promijeniti korporativnu kulturu i poslovni pristup kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close