Prvi put u šest godina Hanfina zabrana za jedan brokeraj

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock / Pixsell

Angažiranje neovlaštenih zaposlenika, nejasan cjenik i novac kod ciparskog brokera najveći su prigovori Hanfe.

Teške je optužbe iznijela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na zagrebačku brokersku kuću Credos.

U rješenju objavljenom krajem prošloga tjedna Hanfa je zabranila Credosu na dvije godina pružanje usluga trgovanja izvedenicama, zabranu marketinških i promotivnih aktivnosti te mu naložila zatvaranje svih pozicija klijenata otvorenih kod drugih brokera koji se bave trgovanjem izvedenicama. 

Prilična rijetkost
Iako Hanfa u sklopu nadzora često brokerajima izriče mjere za uklanjanje nepravilnosti, zabrana rada, makar u samo jednom segmentu usluga, prilična je rijetkost. Naime, Hanfa je nešto drastičniju mjeru – oduzimanje odobrenja za rad – posljednji puta izrekla 2011. godine. Nekoliko je Hanfinih zamjerki u opširnom obrazloženju. Prva je što je Credos angažirao zaposlenike koji nisu imali ovlaštenje za investicijske savjetnike, a koji su klijentima govorili kako i kada trgovati ugovorima za razlike (CFD), složenim financijskim instrumentima.

Pri tome nisu utvrdili jesu li ti klijenti uopće prikladni za trgovanje tako rizičnim vrijednosnicama. Nadalje, nejasan je cjenik usluga, a regulator zamjera i što se dio novca klijenata nalazio na računu ciparskog investicijskog društva Leverate Financial Services. Iz Uprave Credosa kojom predsjeda Suzana Lončar poručuju kako su u petak primili rješenje Hanfe. "Tek smo ga detaljno proučili i postupamo prema nalozima koji su izvršni odmah. Također, razmatramo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako bismo proveli odluku regulatora u najboljem interesu naših klijenata. Napominjemo kako se radi o privremenoj zabrani trgovanja vrlo uske niše proizvoda te da Credos nastavlja neometano poslovati u svim ostalim segmentima svoje djelatnosti", stoji u odgovoru.

Značajni prihodi
Hanfa u svojem rješenju tvrdi i kako je Credos započeo s pružanjem usluga trgovanja CFD-ovima početkom prošle godine te temeljem toga ostvarivao značajne prihode. Dostupna Hanfina statistika govori da je za prošlu godinu to društvo ostvarilo dobit prije oporezivanja od 1,2 milijuna kuna. U kuloarima se može čuti kako je neobično da je Hanfa sada izašla s takvom zabranom kada je sa situacijom u Credosu navodno bila upoznata još prije devet mjeseci, a tada nije imala zamjerke.

Iz Hanfe tvrde kako je izvanredni nadzor otvoren 1. srpnja prošle godine, a zapisnik je sastavljen 12. svibnja ove godine. "Sam proces nadzora u ovom je slučaju trajao nešto duže zbog brojnih objektivnih okolnosti i ograničenih ovlasti Hanfe. No, već samim pokretanjem izvanrednog nadzora društvo je postupanje prema klijentima nastojalo korigirati te se opseg poslovanja od tada značajno smanjio", kažu iz Hanfe.

Komentari (9)
Pogledajte sve


šta je sa lažiranim izvještajima dalekovoda rdi tog samo svi u hanfi su za 100 god golog otoka

mislim na dalekovod unazad prije predstečajne

a samo hanfa i nju bi trbalo zabranit to je samo skupinap podobnika

Ovo je već drugi put da čitam ovu informaciju na forumu. Što je točno bilo lažirano u izvještajima? Gledajući izvještaje iz 2010. pa zatim 2011. predstečajna je izazvana zaduživanjem pa drastičnim padom prihoda.

Mene zvali prije nekoliko dana na mob ( ne znam otkud im broj ) , bio u poslu pa se nisam javio, a broj provjerio na internetu pa znam da pripada njima .

Da, iznimno dosadni i agresivni.
Nudili mi Tevu dok je Oreskovic bio premijer. 😀

Otpilio sam ih naravno…


Istina živa. Nekako su se dočepali broja, mjesecima su me opsjedali da uložim kod njih, trgovanje preko Marketsa, preporuka je najčešće bila Apple. Jednom, kako bi ih se riješio, sam tražio da mi pošalju email tako da sad imam i dokaz. Kao i još jedan broker iz inozemstva. Tko bi rekao da će hanfa reagirati.

bio osobno prije 1,5-2 godine kod njih, firma je uredna, sve je čisto, obrisano, blještavo i uglađeno, naravno da nisam ništa uložio, evo sada je i Hanfa prokljucala

New Report

Close