Ove godine na Wall Streetu samo sedam novih dionica

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2019. u 21:59
Iz tehnološkog sektora - pokretača IPO-a - nije došla nova dionica još od listopada REUTERS

Broj početnih javnih ponuda smanjen za 71 posto, pokazuje statistika.

Najduži prekid rada američkih institucija u povijesti te značajan pad cijena dionica krajem prošle godine rezultirali su golemim padom broja novih uvrštenja na američkim burzama u ovoj godini. Prema podacima tvrtke IHS Markit, u dosadašnjem dijelu godine u SAD-u je zabilježeno samo sedam početnih javnih ponuda dionica (IPO) što je 71 posto niže nego u istom razdoblju lani. Štoviše, tehnološki sektor, glavni pokretač novih uvrštenja na Wall Streetu usred je najduže “suše” u tri godine.

Naime, nijedna tehnološka kompanija nije izašla na burzu od lanjskog listopada. Ako idućeg tjedna, prema najavama, na burzu dionice uvrsti esport kompanija Super League Gaming, time će završiti niz od 17 tjedana bez tehnološkog IPO-a. “To je izravna posljedica prekida rada vladinih institucija”, ističe za CNN Jackie Kelley, direktorica u konzultantskoj kući Ernst & Young. Uslijed problema sa financiranjem, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) radila je sa smanjenim brojem zaposlenika što je usporilo proces odobravanja zahtjeva za uvrštenje. Međutim, ne treba ni zanemariti utjecaj značajnog pada cijena dionica krajem 2018. godine.

To se posebno odrazilo na dionice kompanija koje su “svježe” na tržištu, pa su u prosjeku izgubile četvrtinu vrijednosti. No, ove godine su se i snažno oporavile. Vrijednost burzovno-utrživog fonda Renaissance IPO ETF ove je godine jurnula 27 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close