Opći pad burze vuče prema dnu i Hrvatski telekom

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2015. u 07:30
U sedam dana dionica pala 2,8 posto/ Slavko Midžor/PIXSELL

Niska likvidnost i padajući trend tržišta rezultirali negativnom serijom ‘narodne dionice’.

Opća apatija na tržištu koja sve manje ima veze s pokazateljima poslovanja kompanija, ali i općim makroekonomskim uvjetima dovela je do činjenice da dionica Hrvatskog telekoma (HT) već sedmi uzastopni dan gubi na vrijednosti.

Cijena se u srijedu na Zagrebačkoj burzi zaustavila na 141,50 kuna čime je u odnosu na dan ranije oslabila za 0,1 kuna. U posljednjih sedam dana HT je na burzi izgubio 2,8 posto vrijednosti dok je indeks CROBEX u istom razdoblju pao 1,3 posto. Osim toga, dionica s najviše vlasnika u zemlji sve je bliže rekordno niskoj cijeni od 139 kuna postignutoj 9. listopada. Brokeri Zagrebačke banke ističu kako je dionica krajem kolovoza probila svoju prijašnju točku podrške na razini od oko 150 kuna i od tada se kreće u rasponu 140-150 kuna pri čemu je u javnoj dražbi CERP-a održanoj 7. prosinca ostvarena prosječna cijena od 145.6 kuna s prometom od 72,3 milijuna kuna.

"Pad zadnjih dana ne smatramo značajnim niti specifičnim za ovu dionicu jer se odvija u razdoblju općenito niskog prometa i padajućeg trenda cjelokupnog tržišta, mjereno indeksom CROBEX", navode iz Zagrebačke banke. Pitanje je koliko je HT na ovim cjenovnim razinama povoljna kupnja, ako se promotre najosnovniji fundamentalni pokazatelji. Prema podacima portala Moje dionice, odnos cijene i zarade (P/E) trenutno iznosi 10,16 i nešto je povoljniji nego godinu ranije kada je iznosio 10,19. Zarada po dionici popela se s lanjskih 13,90 na 13,93. Međutim, na ovakvom tržištu fundamenti sve manje znače, upozoravaju analitičari.

Dionica HT-a trenutačno dijeli sudbinu cijelog tržišta, na kojemu vladaju posvemašnja nezainteresiranost i sukladno tome nelikvidnost, ocjenjuje Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu. "Trenutačno nije pitanje da li je HT ili bilo koja druga perjanica naše burze fundamentalno podcijenjena ili nije, već kada će zakon ponude i potražnje promijeniti smjer. U onom trenutku kada prvenstveno jači igrači procjene da je došao trenutak za kupnju, HT ili bilo koji drugi sličan burzovni primjer odraditi će svoje", smatra Rinkovec.  U Zagrebačkoj banci kažu kako je pad tržišta, uključujući dionicu HT-a, započet tijekom ljeta kada je narasla averzija prema riziku, a posebno prema tržištima u nastajanju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

HT je generator pada, uz Inu, Adris,Podravku, Rivp i ostale perjanice Crobexa

A ja sam mislio da HT vuče burzu na dno, a ne obrnuto.

Porezna bi trebala uvesti porez na gubitke! Nema smisla da mi gubimo lovu, a da ne platimo i porez!

Kockarnica koja se zove burza i ne znam komu i čemu služi.

New Report

Close