Navala na Agrokor, no analitičari kažu: Oprez!

Autor: Tin Bašić , 18. lipanj 2013. u 09:32
Optimizam ulagača prelio se s petka i na trgovanje u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi/PIXSELL

Transakciju još nisu potvrdili mjerodavni regulatori i tržišne agencije, a neizvjestan je i sam sinergijski učinak spajanja.

Agrokorovo preuzimanje Mercatora potaknulo je euforiju na Zagrebačkoj burzi. Investitori su počeli pojačano kupovati dionice kompanija iz koncerna Ivice Todorića, što je laniralo njihovu vrijednost. No, analitičari "spuštaju loptu" i ulagačima savjetuju oprez.

"Spajanje se proglašava naznačajnijim poslovnim događajem ikada u regiji i svakako se može očekivati povećanje zanimanja za dionice iz koncerna Agrokor, ali uz određenu dozu opreza. Samu transakciju još nisu potvrdili mjerodavni regulatori i agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uz neizvjesnost samog sinergijskog učinka kojeg će takav poslovni potez izazvati", poručuju iz Societe Generale Splitske banke. Ističu da se cijene Agrokorovih kompanija na burzi kratkoročno stabilizitrati kad ulagači shvate da će sam proces spajanja tvrtki potrajati. U petak je, naime, dionica Zvijezde skočila 11,11 posto na 4000 kuna, Belja 13,62 posto na 74,45 kuna, Vupika za 4,84 posto na 124 kune i Konzuma za 2,14 posto na 143 kune. Optimizam se nastavio i u ponedjeljak, s time da su dominirale dionice Belja i Vupika. Sat i pol prije kraja trgovanja dionica Vupika bila je najlikvidnija s prometom od 1,6 milijuna kuna i s porastom cijene od 3,88 posto. Na kraju dana, zaključena je na 128,6 kuna, što je bio rast od 3,68 posto, a promet je ostao 1,6 milijuna kuna. I dionice Belja bila je u fokusu investitora .

 

Špoljar

Otvara se mogućnost snažnijeg širenja na tržišta na kojima do sada nisu u znatnoj mjeri bili prisutni. Također, vjerojatan porast prihoda omogućio bi kompanijama veću iskorištenost proizvodnih kapaciteta, što bi se posljedično moglo odraziti i na njihovu profitabilnost

Na kraju dana ostvarila je promet od 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,13 posto na 75,29 kuna. Zvijezdina je vrijednosnica porasla 1,22 posto na 4049 kuna, ali uz protrgovanih 6 dionica. "U idućem razdoblju očekujemo da će kretanje dionica iz koncerna Agrokor ovisiti i o ukupnoj situaciji na domaćem tržištu kapitala, kao i na inozemnim tržištima. Stoga ne očekujemo značajnije cjenovne pomake osim u slučaju nekih neočekivanih vijesti vezanih uz sam proces preuzimanja Mercatora", poručio je Milan Senjanović iz Hypo Investa. Ističe da bi se u dužem roku mogao očekivati rast dionica Agrokorovih tvrtki s obzirom na očekivane pozitivne sinergijske efekte. "Otvara se mogućnost snažnijeg širenja na tržišta na kojima do sada nisu u znatnoj mjeri bili prisutni. Također, vjerojatan porast prihoda omogućio bi kompanijama veću iskorištenost proizvodnih kapaciteta, što bi se posljedično moglo odraziti i na njihovu profitabilnost", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke.

Ipak, dodaje Senjanović, ostaje za vidjeti kako će se kretati već prilično velik dug koje imaju kompanije u sastavu Agrokora. "No nakon završetka preuzimanja, Agrokorove kompanije trebale bi prikazivati bolje poslovne rezultate što bi moralo imati pozitivan utjecaj na kretanje cijena njihovih dionica na ZSE", isitče Senjanović .Optimizam bi mogao zahvatiti i dionicu Mercatora na Ljubljanskoj burzi budući da je trenutna cijena 15-ak eura niža od one u preuzimanju. Iako je cijena dionice u petak porasla 13,12 posto na 106,6 eura, u ponedjeljak joj je vrijednost pala na 103,15 eura. "Iako transakacija još uvijek nije u odobrena, a time ni finalizirana, cijena dionice se kreće oko 104 EUR, što pruža sasvim solidnu premiju u slučaju da, što gotovo svi očekuju, sve prođe u najboljem redu", zaključuje Senjanović. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Analitičari- su članovi ovog foruma, koji pišu pod tajnim nickovima…..???

bla, bla, bla. pisanje po direktivi. jasno je da je grupa prezadužena. zato je i najavljena dokapitalizacija. agencije rade po direktivi. baš bi se todorić godinama kilavio da preuzme merkator da bi mu tamo neki činovnik isto osporio. vlada si je dala zeleno svjetlo i potpis je pao. a trenutne cjene blje i vpik su daleko od knjigovodstvene vrijednosti, posebice vpik-a.

https://trzistakapitala.wordpress.com/2011/05/30/cestitke-svim-dionicarima-ingra-e/

Kako ovakvi članci nisu izlazili kad su divljali dioki, igh, ingra… U naslovu piše oprez, a 2 od 4 analitičara govore o pozitivnim učincima. Tin, jesi na kupnji?

New Report

Close