Na ZSE moguć nastavak pozitivnog raspoloženja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. srpanj 2013. u 10:58
Ilustracija

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje nastavak pozitivnog raspoloženja, pri čemu bi Crobexi, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, danas mogli dodatno ojačati.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex je jučer porastao 1,51 posto, što je njegov najveći dnevni skok od početka veljače, pri čemu je dosegnuo 1.856 bodova, najvišu razinu od 6. lipnja.

Crobex10 skočio je, pak, 1,81 posto, najviše od polovice siječnja, na 1.045 bodova, što je njegova najviša razina od 12. lipnja.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 8,9 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego dan ranije.

Rastu indeksa najviše su pridonijele dionice Petrokemije, čija je cijena porasla 6,79 posto, nakon objave javnog poziva za dokapitalizaciju te tvrtke.

Znatno je ojačala i cijena dionica Podravke, za 5,76 posto, nakon što je ta kompanija objavila da je neto dobit grupe, bez jednokratnih stavki, u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 80,1 milijun kuna, što je rast za 72 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Ukupna prodaja grupe Podravka u prvih šest mjeseci iznosila je 1,7 milijardi kuna, što je pad od 1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom HT-a, 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,67 posto, na 183 kune. U protekla tri dana ta je dionica poskupila 8,3 posto, oporavivši se nakon što je u ponedjeljak dotaknula povijesno najnižu razinu od 169 kuna.

„Oporavak cijene dionice HT-a pozitivno utječe na Crobexe. Indeksi su dosegnuli dno 27. lipnja, i otada se više-manje oporavljaju. Općenito, raspoloženje na burzi sada je puno bolje. I danas stoga očekujem takvo raspoloženje, pri čemu bi Crobexi mogli stagnirati uz pozitivni predznak“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako dodaje, nove smjernice investitori očekuju krajem mjeseca, kad će se intenzivirati sezona objava polugodišnjih poslovnih rezultata.

„Investitori bi se mogli primiriti do objave poslovnih izvješća kompanija. Ne očekujemo da će rezultati biti sjajni, s obzirom na produljenu recesiju u domaćem gospodarstvu“, navodi Bešević Vlajo.

A na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i uvjerenju ulagača da Fed neće prerano smanjiti poticajne monetarne mjere.

Dow Jones ojačao je 0,50 posto, na 15.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 1.689 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 3.611 bodova.

No, na većini azijskih i europskih burzi cijene su dionica jutros pale jer ulagače zabrinjavaju usporavanje rasta kineskog gospodarstva i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati tehnoloških divova, kao što su Microsoft i Google.

„Danas nema objave važnijih makroekonomskih pokazatelja ni u SAD-u ni na europskim burzama, tako da očekujem mirno trgovanje“, zaključuje Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close