Na burze 2017. dolazi val uvrštenja od 195 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Pili , 29. rujan 2016. u 13:46
Predsjednik kineske Poštansko-štedne banke Li Gouhua označio je početak trgovanja/REUTERS

Zbog Brexita i izbora u SAD-u broj IPO-a u prvih devet mjeseci manji je za 23%, a vrijede 39% manje.

Slabljenje političkih nestabilnosti trebalo bi sljedeće godine potaknuti uvrštenja kompanija na burzu koja su ove godine prilično podbacila, ocjenjuje se u izvješću konzultantske kuće Ernst Young (EY). O sentimentu investitora govori i podatak da najveća inicijalna javna ponuda (IPO) u posljednje dvije godine nije izazvala posebno oduševljenje.

Naime, u srijedu se na Hongkonškoj burzi započelo trgovati dionicama kineske Poštansko-štedne banke (PSBC). Radi se o najvećem IPO-u od 2014. kada je kineski internetski trgovac Alibaba na američkoj burzi prikupio 25 milijardi dolara. PSBC je prikupio manjih 7,4 milijarde dolara. Međutim, iako je banka prodala dionice u nižem dijelu raspona od 4,76 hongkonških dolara, prvi dan trgovanja završen je s tek minimalnim porastom cijene na 4,77 dolara. Za usporedbu, indeks HSI je ojačao 0,2 posto. Trgovanje dionicama ove kineske banke koja tržišno vrijedi oko 50 milijardi američkih dolara poklopilo se s objavom izvješća EY-a o globalnim IPO-ima.

 

35milijardi

dolara prikupljeno je u trećem kvartalu u 252 inicijalne javne ponude

U trećem tromjesečju na burze širom svijeta izašle su 252 tvrtke koje su prikupile 35,4 milijardi dolara. U odnosu na lanjski treći kvartal, iznos prikupljenog kapitala veći je za 16 posto u četiri posto manje uvrštenja. No, u prvih devet mjeseci 704 zabilježenih IPO-a za 23 posto je manje u odnosu na isto prošlugodišnje razdoblje dok je prikupljeni kapital od 79,4 milijarde dolara u padu za 39 posto.

K tome, prekogranično listanje, odnosno uvrštenje dionica kompanija iz jedne države na burzi u drugoj državi na rekordno je niskoj razini od svega šest posto ukupnih listanja. U trećem kvartalu najviše se kapitala prikupilo u Hong Kongu (17,6 milijardi dolara) te Njujorškoj burzi (8,5 milijardi dolara). Analitičari ističu kako razlog pada uvrštenja treba tražiti u referendumu o britanskom članstvu u Europskoj uniji te američkim predsjedničkim izborima. Kompanije su zbog ova dva razloga bile nesklone izlasku na burzu, ali bi se to moglo promijeniti sljedeće godine kada politička slika postane jasnija. Iako će rekordna 2014. teško biti ponovljena, u EY-u procjenjuju da bi 2017. mogla biti bolja od 2015. godine kada je prikupljeno 195,5 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close