Mirovinci dobili 32 milijuna kuna i 53.000 članova više

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2017. u 22:00
Od početka rada obveznih fondova uplaćeno je 63 milijarde kuna doprinosa MIRANDA ČIKOTIĆ/PIXSELL

U odnosu na kraj travnja prošle godine članstvo je povećano za tri posto, a uplaćeni doprinosi 7,4 posto.

Krajem travnja ove godine četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda (OMF) imali su ukupno nešto više od 1,8 milijuna članova, što je za tri posto, odnosno gotovo 53.000 više nego krajem travnja prošle godine, pokazuju podaci iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Ubrzanje pozitivnih trendova

Usporedba s ranijim podacima iz Hanfinih izvješća pritom ukazuje na ubrzavanje zapošljavanja u Hrvatskoj. Naime, u travnju prošle godine broj članova u OMF-ovima je na godišnjoj razini, prema travnju 2015. godine porastao upola manje – za 1,5 posto ili 26.000 članova. Krajem travnja ove godine na račune članova četiri obvezna mirovinska fonda uplaćeno je ukupno 466,4 milijuna kuna neto mirovinskih doprinosa, što je za 7,4 posto ili gotovo 32 milijuna kuna više nego godinu ranije. I ovdje je vidljiv pozitivan pomak – u travnju 2016. prema travnju 2015. neto doprinosi proslijeđeni OMF-ovima bili su 0,16 posto ili 731.000 kuna manji.

 

466,4 milijuna kuna

doprinosa uplaćeno je u travnju u četiri fonda

Podaci za prva četiri mjeseca ove godine govore o 1,8 milijardi kuna uplaćenih doprinosa, što je za 5,9 posto ili 101 milijun kuna više u odnosu na prva četiri lanjska mjeseca, u kojima su, pak, na godišnjoj razini uplaćeni doprinosi rasli za 3,6 posto ili 60,3 milijuna kuna.

Pohranjeno 85 milijardi kuna

Ukupno, od početka djelovanja obveznih mirovinskih fondova prije 15-tak godina, na račune je uplaćeno ukupno 63 milijarde kuna neto doprinosa. Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova na kraju travnja ove godine iznosila je, pak, gotovo 85,7 milijardi kuna i bila je 13,3 posto ili 10 milijardi kuna viša nego godinu dana ranije. Imovinom prednjači AZ gdje je u tri kategorije pohranjeno 33,5 milijardi kuna, a slijedi ga Raiffeisen sa 26,3 milijarde kuna. PBZ/CO i Erste Plavi drže 14,1, odnosno 11,7 milijardi kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

@pepermint – dobro pišeš! Sve je umreženo i ide “po babi i stričevima”! Prozvani su cijenjeni tzv. forward manageri s malo ili nikakve odgovornosti, a lova sama dolazi! Di ćeš bolje!?

Hitno osnovati Udruge vlasnika udjela u mirovinski fondovima tj. svih nas…i svake godine pitati tamo neke Štimce, Novoselce,Doke i slične kako su upravljali našom imovinom i našom budućnosti…suludo je da o njima udlučuju banke i tamo neka osiguravajuća društva a ne mi građani tj budući penzioneri čijim novcem oni upravljaju.
Pitanja:
• jedan obvezni mirovinski fond je u jednoj transakciji kupio dionice INGRE za 65mil kn a iste danas vrijede 100 puta manje???
• temeljem čega (valjda prijateljskih veza) postavljaju Štimac/Novoselac/Grabovac i slični ljude u Uprave kompanija npr. Podravke – kada su i u koju kompaniju postavili Uprave na temelju transparentnog izbora najboljih kandidata
• koliko su OMF izloženi u obveznicama Agrokora?
• Koliko su OMF kupili dionica kompanija LEDO, JAMNICA i sl. čiji vrijedi nula i gdje su bili kada su te kompanije izdavale Jamstva koja su 4-5X veća od EV

Zaključno :
• osnovati Udrugu, napraviti reviziju svih ulaganja u svih 15 godina a ako je bilo gubitaka tražiti odgovornost – materijalnu (nadoknadu svih šteta) i krivičnu
• suludo je da se najveća lova vrti u mirovinskim fondovima a vlasnici nemaju nikakvu kontrolu nad time i dapače na samo gornja dva od tisuće primjera se vidi sve što je rađeno

New Report

Close