Odlični rezultati LRH, bruto operativna dobit porasla 36%

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2015. u 22:00
Hoteli Cavtat preuzeli su u veljači portoroške Hotele Metropol

Grupa u pola godine ostvarila 23% veće operativne prihode, nekvarnerski dio biznisa rastao čak 70 posto.

Grupa Liburnia Riviera hoteli (LRH), koju čine matica LRH te Hoteli Cavtat i Hoteli Metropol, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je 18 posto više noćenja te 23 posto veće operativne prihode nego u istom lanjskom razdoblju.

Gubitak je uvećan na 19 milijuna kuna. No, u turističkim tvrtkama u tom razdoblju to i nije neočekivano, a pored toga portoroškom akvizicijom povećana imovina utječe i na veće troškove amortizacije, što isto rezultira povećanim gubitkom. Uprava ističe visok rast bruto operativne dobiti (GOP), a zanimljivi su i rezultati kad se raščlani poslovanje subjekata po destinacijama. Na razini grupe bruto operativna dobit porasla je 36 posto, što LRH smješta u sam vrh turističkih tvrtki, dok je EBITDA (bruto dobit+amortizacija+kamate) s 33,4 mil. kn skočila na 35,8 milijuna, s tim da je razlika i veća ako se izuzmu lanjski izvanredni prihodi (rast ukupno iznosi 12,4 mil. kn). Usporedba rezultata kvarnerskog i nekvarnerskog biznisa, i to zbog najave podjele društva i akvizicije hotela u Portorožu, upućuje svugdje na rast prihoda, uz odliku stavljanja troškova pod kontrolu u nekvarnerskim hotelima.

Matici LRH na opatijskoj rivijeri broj noćenja porastao je osam posto, uz rast poslovnih prihoda 10,5 posto, dok su troškovi rasli manje od pet posto, pa ona i u predsezoni bilježi značajan rast profitabilnosti. Kako stižu odlične najave za sezonu, na Kvarneru se očekuju LRH-ovi znatno bolji rezultati nego prethodnih godina. Zbog najava prodaje vrijedne nefunkcionalne imovine mogući punjač su i novi izvanredni prihodi, a tako je u posljednje vrijeme prihodovano blizu 60 milijuna kuna.Hoteli Cavtat i Hoteli Metropol ponajprije zbog akvizicije bilježe još bolje rezultate. Iako ih Uprava nije detaljno raščlanila, rast prihoda nekvarnerskoga dijela je blizu 70 posto. U izvješću se napominje kako su Hoteli Metropol preuzeti "relativno kasno, pa će utjecaj novog menadžmenta na prihode u 2015. biti relativno ograničen".

Uprava očekuje kako će poslovanje Hotela Metropol u sljedećim godinama poprimiti za grupu uobičajene volumene, čime zapravo najavljuju još bolje rezultate. Iako prvo polugodište za nekvarnerski dio zasad nije previše mjerodavno – Hoteli Metropol preuzeti su u veljači, a hoteli u Cavtatu rade sezonski, potvrđuje se da je Uprava ovladala troškovima. Ostvarena je EBITDA marža koja ne odstupa od prošle godine, za prvo polugodište kreće se na solidnih 23 posto, a iz plana podjele proizlazi da će nova tvrtka s ukupno 1077 soba imati pokazatelje poslovanja i profitabilnosti koji nadmašuju rezultate matice, koji su posljednjih godina dosegnuli zavidnu razinu. Izvješće, naime, najavljuje kako će LRH u 2015. udvostručiti prihod u odnosu na razdoblje prije Ostojina vlasničkog preuzimanja: dosegnut će oko 400 mil. kuna, te da će EBITDA kao pokazatelj profitabilnosti biti upeterostručena. Skupština LRH najavljena je za 26. kolovoza, kad će dioničari odlučiti o podjeli.

Komentirajte prvi

New Report

Close