Kreće Adria Prime indeks slovenskih i hrvatskih dionica

Autor: Tomislav Pili , 02. lipanj 2019. u 09:21
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zajednički indeks sastojat će se od pet hrvatskih i devet slovenskih kompanija iz Prime tržišta.

Rekordan broj sudionika okupio se na 6. investicijskim danima slovenskog i hrvatskog tržišta kapitala, a na skupu su stranim investitorima predstavljene najvažnije značajke dvaju tržišta.

Skup organiziraju Ljubljanska i Zagrebačka burza, a koncipiran je kao mjesto susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se omogući neposredan kontakt kompanija i investitora.

Promocija najboljih 
Ove godine sudjeluje osam hrvatskih kompanija: AD Plastik, Arena Hospitality Group, Atlantic, Hrvatski telekom, Ina, Podravka, Valamar Riviera i Zagrebačka burza. "Slovenske boje" brani sedam predstavnika – Krka, Luka Koper, NLB, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije i Triglav Grupa. Sudjelovanje je prijavilo 28 investicijskih društava i banaka, koje predstavlja 63 analitičara i investitora iz Češke, Estonije, Hrvatske, Litve, Slovenije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a.

Investitori su se p rijavili za rekordnih 338 sastanaka, a kompanije će održati 255 sastanaka. Kako je istaknula predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, cilj je skupa promovirati vrhunske kompanije s oba tržišta. U sklopu toga najavila je kako će 19. lipnja započeti izračunavanje Adria Prime indeksa koji će se sastojati od pet kompanija iz Prime tržišta Zagrebačke burze te devet sastavnica slovenskog indeksa SBI TOP. Sa slovenske strane neće biti uključeni Mercator i Intereuropa.

 

63 analitičara

prijavilo se za sudjelovanje na skupu

Osvrnuvši se na stanje na slovenskom tržištu, predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec istaknuo je kako je prošlu godinu obilježio odlazak Gorenja, ali se zato dogodio NLB, prva početna ponuda dionica (IPO) nakon višegodišnje pauze.

Uskoro slovenska vlada na tamošnjoj burzi izlistava i dodatnih 10 posto dionica te banke, a Ipavec je izrazio nadu da će tijekom ove i iduće godine još nekoliko kompanija doći na burzu. O perspektivama slovenskog i hrvatskog tržišta govorili su Tea Pevec, direktorica istraživanja u Interkapital vrijednosnim papirima te Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Prikaz slovenskog tržišta Pevec je započela s makroekonomskim pregledom istaknuvši kako slovensko gospodarstvo u posljednje dvije godine izgleda impresivno s rastom BDP-a iznad četiri posto, višim od europskog prosjeka.

Veći rast od prosjeka 
Za ovu i iduću godinu očekuje se usporavanje rasta, prvenstveno zbog usporavanja izvoza u vodeće vanjskotrgovinske partnere, prije svega Njemačku. Što se tiče stope inflacije u Slovenije, ona je usporediva s EU, istaknula je Pevec.

Naglasila je i dinamiku smanjivanja javnog duga na što je pozitivno utjecao i rast gospodarstva, a predviđa da će do 2021. slovenski javni dug pasti na 60 posto BDP-a. Slovensko tržište kapitala veće je od hrvatskog, srpskog i bugarskog tržišta, a u posljednjih pet godina indeks SBI TOP ostvario je rast od 18 posto što je više od prosjeka od 14 posto usporedivih tržišta. U prednosti slovenskog tržišta Pevec je ubrojila i solidan dividendni prinos. Prosječan dnevni promet od 900.000 eura na hrvatskom tržištu ne može se objasniti niskom kapitalizacijom, istaknuo je Davor Špoljar.

Istaknuo je kako je kriza u Agrokoru zaustavila oporavak tržišta, no turistički sektor ostvario je daleko najbolji rezultat na burzi. Posebno je naglasio i kako se u posljednjih pet godina promijenila struktura tržišta. Dok su prije pet godina turističke dionice imale tek dva posto udjela u prometu, sada imaju čak 30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close