Kraš dobitnik godine, Ina i Ericsson NT pali 19 posto

Autor: Tomislav Pili , 10. siječanj 2016. u 22:00
Među pet dionica s padom cijene, jedino je Ina ostvarila pad pokazatelja/PIXSELL

Isplata dividende, uvrštenje u indeks i kupovanje dionica u trezor razlozi su Kraševa skoka za gotovo 35 posto.

Domaći ulagači prošle su godine nagradili kompanije koje su investirale, može se zaključiti iz lanjske izvedbe užeg indeksa CROBEX10. To je mjerilo u 2015. oslabilo 1,8 posto, a od 10 dionica u njegovu sastavu, polovica je ostvarila rast cijene.

Uvjerljivi pobjednik je dionica Kraša s porastom cijene od gotovo 35 posto. Turistička kompanija Valamar Riviera svoju je vrijednost na burzi uvećala preko 21 posto dok je dionica Podravke ojačala 13,8 posto. Povlašteni Adris i AD Plastik porasli su sedam posto.

Financijska analitičarka Raiffeisen banke, Nada Harambašić Nereau ističe kako su uspješna prodaja duhanskog i maloprodajnoga biznisa Adrisa te izvanredna dividenda i najava progresivne dividende u narednim godinama dali dodatni poticaj rastu povlaštenih dionica ove grupacije. Isplata dividende se također pozitivno odrazila i na cijene dionica Kraša, kao i uvrštenje u CROBEX10 te kupovanje vlastitih dionica za trezor , dodaje Harambašić Nereau.

Analitičar Erste banke Davor Špoljar dodaje kako je Valamar Riviera bilježila pozitivna kretanja na krilima očekivano dobre turističke sezone, podizanju kapaciteta, kao i pomaka koje je kompanija napravila u korporativnom upravljanju. Podravka je uspješnom akvizicijom Žita napravila regionalno širenje, diverzificirala portfelj te otvorila vrata brojnim sinergijama, što je potaklo optimizam među investitorima u tu dionicu.

AD Plastik je u prošloj godini zabilježio znatno poboljšanje poslovnih rezultata , tvrdi Špoljar. Među gubitnicima se izdvajaju dionice Ericsson Nikole Tesle i Ine s padom od 19,5 posto, odnosno 19,1 posto. Gubitak za 2015. zabilježile su i dionice Atlantica, Hrvatskog telekoma te Končara. Od tih pet dionica, jedino je Ina zabilježila pad ukupnih pokazatelja pod utjecajem nepovoljnih tržišnih uvjeta, ističe Nada Harambašić Nereau.
 

    

Komentirajte prvi

New Report

Close