Izvješća za četvrti kvartal moraju opravdati vrlo skupe američke dionice

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2020. u 22:00
Dionice na Wall Streetu trenutno su na rekordnim razinama/REUTERS

Zahvaljujući lanjskom rastu od 29 posto, omjer cijene i zarade za S&P 500 dosegnuo je visokih 18.

Sezona objave financijskih izvješća američkih kompanija za četvrto tromjesečje počinje danas, a analitičari očekuju da će trend pada zarada po dionici kompanija iz sastava indeksa S&P 500 zaustaviti banke. U 2018. vodeće američke banke zaradile su rekordnih 120 milijardi dolara. Prošla godina mogla bi biti još bolja, prenosi Associated Press razmišljanje analitičara.

Optimistični analitičari
Ovoga tjedna najvećih šest američkih banaka – JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley i Goldman Sachs – objavit će kako su poslovale u posljednjem lanjskom tromjesečju. Analitičari s optimizmom očekuju brojke. "Očekujemo da će četvrto tromjesečje prošle godine biti bolje nego godinu ranije", izjavio je za AP Stephen Biggar, direktor analize financijskih institucija u tvrtki Argus Research.

Dobar rezultat banaka prijeko je potreban za održavanje pozitivnog sentimenta na Wall Streetu s obzirom da analitičari u prosjeku predviđaju pad dobiti kompanija iz sastava S&P-a 500 od 0,6 posto. U tom bi slučaju pad kvartalne dobiti najvećih američkih kompanija bio produžen na drugo tromjesečje zaredom, a takav se slučaj posljednji puta dogodio na prijelazu iz 2015. u 2016. godinu. Inače, za 2020. godinu analitičari očekuju da će zarade kompanija rasti 10 posto.

"Ako predviđanja za 2020. budu slična prošloj godini, možda ćemo desegnuti točku u kojoj će investitori odlučiti uzeti predah", tumači za Reuters Michael O'Rourke, glavni analitičar u JonesTradingu. "Međutim, trebat ćemo vidjeti izvješća nekoliko velikih kompanija da bi potvrdili trend usporavanja", dodao je O'Rourke. Podsjetimo, na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 28.823 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 3265 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9178 bodova.

Rekordne razine američkih burzovnih indeksa zaslužne su za pozitivan sentiment u cijelom svijetu. Naime, pred kraj tjedna MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati cijene dionica u 49 zemalja, dosegnuo je najviše razine u povijesti. S objavom izvješća banaka investitori će se vjerojatno manje fokusirati na poslovne rezultate, a više na predviđanja kompanija za ovu godinu u kontekstu prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma koji će – prema najavama predsjednika Donalda Trumpa – biti potpisan ovoga tjedna. Putokaz u kojem smjeru razmišljaju američke kompanije dao je u ponedjeljak američki proizvođač elektronike Microchip Technology.

Napregnuta vrednovanja
Kompanija je objavila kako vjeruje da je četvrto tromjesečje predstavljalo dno silaznog trenda u poslovanju. Ako većina kompanija nadmaši očekivanja analitičara, što se do sada u pravilu i događalo, sastavnice S&P-a 500 završit će godinu s malim rastom dobiti po dionici. Takav bi scenarij mogao barem donekle opravdati već poprilično napregnuta vrednovanja američkih dionica, posebno što se tiče temeljnog pokazatelja, omjera cijene dionice i zarade kompanije (P/E).

Prema podacima Refinitiv Datastreama, omjer cijene i zarade za S&P 500 iznosi 18 nakon što je S&P 500 prošlu godinu zaključio s rastom od 29 posto. Za ilustraciju, krajem 2018. godine omjer je iznosio 14, a početkom listopada prošle godine dosegao je 16. Tehnološke dionice još su skuplje, gledano prema tom pokazatelju. Nakon što je u proteklih godinu skočio preko 50 posto, P/E za tehnološki S&P 500 iznosi čak 21 dok je početkom listopada iznosio 19.

"I dalje nemamo razine profitabilnosti kompanija koje bi opravdale trenutnu izvedbu dionica na burzi", smatra Daniel Morgan, fond menadžer specijaliziran za tehnološke dionice u investiicjskoj tvrtki Synovus. Dosta se očekuje i od energetskog sektora s obzirom na rast cijena nafte.  

Komentirajte prvi

New Report

Close