Izlazak Tankerske NG na burzu prekretnica je za tržište

Autor: Ante Pavić , 21. siječanj 2015. u 22:01
Obvezatna prodaja brodova ako to zatraži 15 posto ulagača/Goran Kovačić/PIXSELL

Uvedena je opcija po kojoj će Tankerska reagirati ako cijena nakon IPO-a padne.

Vodeći ljudi zadarske Tankerske plovidbe i njezine novoosnovane tvrtke kćeri Tankerska Next Generation (TNG) u srijedu su u  Zagrebu ulagačima predstavili svoje kompanije nadajući se da će ih u što većem broju privući da ulože u TNG koji organizira prvu javnu ponudu dionica u Hrvatskoj od početka gospodarske krize.

TNG želi prikupiti oko 40 milijuna dolara prodajom 3,6 milijuna ponuđenih dionica. IPO će trajati od 26. siječnja do 5. veljače, a očekuju se ponude u rasponu od 64 do 77 kuna po dionici. "TNG-u ćemo kao kompaniji koju smo osnovali pomoći svojim znanjem i iskustvom, no kao najveći dioničar očekivat ćemo isto ono što i najmanji dioničar: što veću dividendu i rast cijene dionice kako bismo ostvarili maksimalni povrat na svoje ulaganje", poručio je predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić.

 

100posto

dobiti je maksimalan, a tri posto minimalan iznos dividende koju se TNG obvezala isplaćivati dioničarima

Tankerska NG se obvezuje za dividendu isplatiti najmanje tri, a maksimalno 100 posto godišnje dobiti. "Ovaj IPO bi mogao značiti prekretnicu i potaknuti ostale tvrtke da preko Burze prikupljaju kapital", kazao je Tonči Korunić, voditelj upravljanja imovinom investicijskog društva Interkapital vrijednosni papiri, dodavši da će dionica imati visoki udjel slobodnih dionica na tržištu (free float). Uvedena je i na tržištu nova, takozvana "over-allotment" opciju za dioničare, odnosno stabilizacijski mehanizam podrške cijeni nakon IPO-a prema kojemu će Tankerska plovidba reagirati na tržištu ako cijena padne ispod očekivanja dioničara.

Tu je i Asset play opcija po kojoj se Tankerska kao većinski vlasnik obvezuje podržati prodaju brodova u slučaju da to zatraži 15 posto ulagača. Među gostima i potencijalnim ulagačima bio je i izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Agrokora Damir Kuštrak koji je na pitanje je li i Agrokor zainteresiran za ulaganje u TNG odbacio tu mogućnost. Damir Grbavac, predsjednik Uprave društva za upravljanje mirovinskim fondovima Raiffeisen, kazao je "da bi to moglo biti dobro ulaganje".

Komentirajte prvi

New Report

Close