Investitori masovno bježe od dionica i obveznica

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2016. u 09:59
Američki i europski indeksi nalaze se na razinama iz proljeća 2014. /REUTERS

Više od trećine globalnih investitora planira srezati dioničke i obvezničke portfelje.

Globalni institucionalni investitori sve su manje skloni dionicama, zaključak je analize provedene u prosincu koju je objavio BlackRock, najveći svjetski investicijski fond. Analiza se temelji na anketiranju 174 predstavnika njihovih najvećih klijenata iz cijelog svijeta, među kojima su privatni i javni mirovinski fondovi, osiguravajuća društva, zaklade i fond-menadžeri.

 

7,8posto

oslabio je indeks S&P 500 tijekom ove godine

Rezultati pokazuju da 33 posto ispitanika namjerava smanjiti svoju izloženost dionicama i to za 15 posto u prosjeku. Svega 18 posto izjavilo je kako će povećati svoju izloženost dionicama. U SAD-u i Kanadi averzija prema toj vrsti vrijednosnica još je značajnija. Naime, čak polovica tamošnjih financijaša tvrdi da će smanjiti svoje dioničke portfelje. U takvom raspoloženju možda se mogu potražiti odgovori trenutnog stanja svjetskih burzi. Američki indeks S&P 500 od početka godine pao je za osam posto i nalazi se na razini iz proljeća 2014. godine.

Europski STOXX 600 indeks također je pao preko sedam posto. Iako bi se moglo zaključiti da će se novac iz dionica u tom slučaju preliti u nešto sigurnije obveznice, analiza pobija takvu tezu. Naime, trećina investitora planira smanjiti i obvezničke portfelje, a 24 posto tvrdi da će pojačati kupnju obveznica. Pa kamo onda kapital odlazi?

Analiza pokazuje da su sada popularne nekretnine što je zanimljivo za 47 posto ulagača,  zatim realna imovina (53 posto povećanja) i kreditna potraživanja s preko polovice ispitanika koji su naveli tu vrstu imovine. S druge pak strane, Martin Gilbert, izvršni direktor Aberdeen Asset Managementa, jednog od najvećih europskih investicijskih fondova, poručio je ulagačima da ne paničare. "Novac u dionicama zarađuje se danima nakon stvarno loših trenutaka. Stoga ne gledajte tržišta, popijte kavu i opustite se", kaže Gilbert.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

Najvažnije je nastojati što manje platiti porez jer plaćajući tako velike poreze uglavnom samo potpomažete jednu veliku grupu gramzljivih uhljeba koji se skrivaju iza lijevo-liberalnog-istospolnog-antifašizma.

U Hrvatskoj ima 4,5 miliona stanovnika.
Radno sposobnih je 3,6 miliona.
Zaposleno je 1,3 miliona.
A u Hrvatskoj u realnom sektoru stvara nove vrijednosti samo 400.000 građana.

Sve vise dolazim do zakljucka da su najbolje investicije potroseni novci na stvari koje volis

Ne gledajte na tržište kao na kavu, samo čekajte i gledajte kako vam se topi vrijednost imovine a dividenda postaje čudo neviđeno a ako je i dobijete na to ide porez, prirez itd itd a neki crnoje dobiju šezdesetak tisuća eura “kredita” i poruče nam da mogu s time što hoće što su im navodno potvrdili i par vražjih odvjetnika (tako u SAD zovu advokate koji brane gangstere ali tamo su nepoželjni u uglednom društvu).

Da, vidimo na nekim dionicama nerealan rast ..radi izlaza…

New Report

Close