‘I domaćim ulagačima otvara se svijet nafte i zlata’

Autor: Ana Blašković , 04. listopad 2012. u 22:00
Poraste li cijena zlata 1%, uz polugu od 5 puta, turbo-long certifikat nosi zaradu od 5%. No ako cijena zlata klizne 1 posto, ulagač gubi 5 posto, objašnjavaju u Ersteu

Cijena indeksnog certifikata na zlato bit će 1025 kuna, na naftu 530, a za turbo-long i turbo-short između 100 i 300 kuna.

Dvadesetak dana nakon što je na Zagrebačkoj burzi prvi put omogućeno trgovanje certifikatima na njemački indeks DAX, od utorka pred ulagače stiže paleta od šest novih. Bit će to certifikati vezani za naftu i zlato, a oni koji žele ulagati u te dvije klase imovine imat će za to priliku preko indeksnih, "turbo-long" te "turbo-short" vrijednosnica. Za razliku od dionica koje su u pravilu ulaganje u kojem investitori računaju na porast cijene u dugom roku, certifikati omogućuju potencijalnu zaradu i kad cijene rastu, ali i kad je tržište u silaznoj putanji. 

Potencijalna prekretnica

"Trgovina certifikatima može značiti potencijalnu tržišnu prekretnicu kao što je to bio slučaj na brojnim inozemnim tržištima", kaže Marko Erdeljac iz Erste & Steiermärkische banke, čija je bečka Erste grupa izdavatelj certifikata. U slučaju indeksnog certifikata kretanje vrijednosti ulaganja bit će jednako promjeni cijene nafte ili zlata koji su temelj toga vrijednosnog papira. Ako pak je riječ o turbo-long certifikatu, investitor računa na rast tržišne cijene (nafte ili zlata), no ovisno o poluzi može zaraditi znatno više od toga. Primjerice, u slučaju rasta cijene zlata od 1 posto, uz polugu od 5 puta, certifikat nosi zaradu od 5 posto. No ako cijena zlata klizne 1 posto, ulagač gubi 5 posto. Kad je u pitanju turbo-short certifikat situacija je zrcalna; ulagač računa da će cijena zlata ili nafte pasti što mu nosi zaradu, ali kad cijena poraste, ulagač gubi.

Relativno jednostavno

"Ovi instrumenti domaćim ulagačima otvaraju svijet nafte i zlata jer ulaganje u te dvije klase imovine postaje relativno jednostavno i dostupnije", ističe Erdeljac. Prema podacima sa Zagrebačke burze, na dan otvaranja trgovine cijena indeksnog certifikata na zlato bit će 1025 kuna, a na naftu 530 kuna. Početna cijena turbo-long i turbo-short certifikata je između 100 i 300 kuna. No zbog relativno niske cijene i velike mogućnosti za zaradu, ali i gubitak, ulagačima se savjetuje poseban oprez. "Za trgovanje certifikatima potrebna je dobra edukacija jer su rizik i potencijalni profit ulaganja na klijentu. No klijent ne može izgubiti više nego što je uložio", kaže Erdeljac. Kod turbo-certifikata "kvaka" je u poluzi; ako primjerice cijena nafte ili zlata dotakne unaprijed postavljene barijere, burza zaustavlja trgovinu i certifikat se eliminira. Svjetska praksa pokazuje da će nakon toga izdavatelj najvjerojatnije izdati novi certifikat s promijenjenim uvjetima. Trgovina tim instrumentom u svijetu je iznimno popularna. Volumen trgovine u 2004. u Njemačkoj je iznosio 48 mlrd. eura, a lani je premašio 101 milijardu.

Nova uvrštenja

Na manji dio te trgovine očito računaju i na domaćem tržištu kapitala kojem bi i promili tog prometa značili kraj katatonije. Predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić ne skriva zadovoljstvo dosadašnjim prometima certifikata na DAX. "Ulagači su prepoznali da sada na ZSE mogu ulagati u one klase imovine koje su im dosad bile nedostupne. Ti instrumenti omogućuju različite strategije ulaganja ovisno o viziji svakog ulagača. Teško je prognozirati promete do kraja godine, no očekujemo još novih uvrštenja", rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close