Fejs prvi put otkupljuje svoje dionice

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. studeni 2016. u 13:55
Mark Zuckerberg/REUTERS

Od 2017. dioničarima će vratiti 6 milijardi dolara, radi strategije dugoročnog rasta.

Najveća svjetska društvena mreža Facebook prvi put će otkupiti od svojih dioničara oko 6 milijardi dolara vrijednosti udjela, kako bi se ostvarila strategija kompanije za alokacijom resursa, u svrhu dugoročnoga rasta.

Prema navodima gospodarskih medija, ovaj bi se otkup dogodio u prvom kvartalu iduće godine i nema fiksan datum kad bi trebao biti okončan. Dionice Fejsa nakon te su objave skočile za 1 posto, iako je neobično, već se tvrdi među stručnjacima, da tehnološke kompanije vraćaju novac dioničarima, jer je češća praksa da ga oni troše na prilike za rast i razvoj. Mreža Marka Zuckerberga raspolaže s 26 milijardi dolara gotovine i za neko je vrijeme sigurnA od velikih tržišnih poremećaja i šokova.

U posljednje vrijeme najavili su i nove opcije unutar aplikacije, poput oglasnika za traženje i ponudu poslova, te nekretnina. Pokazuju da ih ne dira niti dnevna politika pa će, unatoč izglasanom izlasku Velike Britanije iz EU, nagodinu otvoriti svoje novo sjedište u Londonu.  "Širimo se, što uključuje i zapošljavanje  još 500 ljudi. Time će se broj radnika u Velikoj Britaniji povećati na 1500", navode iz Facebooka. Bit će zaposleni uglavnom inženjeri, čime Britanija nakon SAD-a postaje najveći Facebookov inženjerski bazen. Prošli tjedan i Google je najavio da će do 2018. izgraditi novo sjedište u Londonu. Zaposlit će još 3000 ljudi pa će ih u tom gradu ukupno imati 7000.

Komentirajte prvi

New Report

Close