Facebook ide na sud zbog novih dionica

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2016. u 22:00
Mark Zuckerberg ističe da nove dionice brane kompaniju/Reuters

Izdavanje dionica klase C ima isti efekt kao i poklanjanje nekoliko milijardi dolara Marku Zuckerbergu, stoji u tužbi.

Neimenovani dioničar Facebooka podnio je tužbu zbog plana kompanije o izdavanju nove klase dionica čime bi, stoji u tužbi, osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg dobio nepoštenu prednost.

Kako navodi Reuters, u tužbi se navodi teza kako bi izdavanje klase C dionica "u suštini imalo isti efekt kao i poklanjanje Zuckerbergu nekoliko milijardi dolara vrijednih dionica za koje on ne bi platio ništa". Time bi dioničarska struktura bila izmijenjena na nepošteni način od čega bi koristi imao samo Zuckerberg. 

Zadržavanje kontrole
Podsjetimo, Facebook je prošloga tjedna, prilikom objave tromjesečnih rezultata, najavio i skorašnje izdavanje novih dionica koje bi bile uvrštene na burzu, ali ne bi nosile glasačka prava. Ideja je da te dionice posluže kao vrijednosnice za nagrađivanje menadžmenta ili isplatu dividendi u dionicama. No, pažljiviji promatrači odmah su istaknuli kako će klasa C dionica omogućiti Zuckerbergu da proširi investicijsku bazu, a da pri tome ne gubi, odnosno "razvodnjava" kontrolu nad kompanijom. Naime, u naravi se radi o cijepanju postojećih dionica A i B klase u omjeru 3:1. 

U najboljem interesu za sve
Facebook je pak objavio kako je izdavanje dionica klase C "u najboljem interesu za kompaniju i sve dioničare". K tome, dodali su i da je zadržavanje Zuckerberga na čelu jamstvo budućeg uspjeha Facebooka.

Kritičari pak uzvraćaju kako bi s novim dionicama Zuckerberg zadržao kontrolu nad kompanijom čak i nakon što 99 posto svojih dionica daruje u dobrotvorne svrhe, što je najavio još u prosincu prošle godine. U razgovoru s investitorima Zuckerberg je istaknuo kako se dionice izdaju da bi obranile kompaniju od vanjskih pritisaka i omogućile fokusiranje na dugoročne projekte, poput umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti. Reuters podsjeća da se s tužbom suočio i Google kada je planirao slično izdavanje dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close