Elitno društvo nadmašilo očekivanja analitičara

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2019. u 22:01
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvu ovogodišnju sezonu objave izvješća obilježile su tvrtke iz prehrambenog sektora, Podravka i Atlantic.

Rezultati poslovanja domaćih kompanija iz elitnog burzovnog indeksa CROBEX10 u prvom tromjesečju nadmašili su očekivanja analitičara koji posebno ističu rast prihoda kompanija naslonjenih na osobnu potrošnju. Prvu ovogodišnju sezonu objave kvartalnih izvješća bez sumnje su obilježile kompanije iz prehrambenog sektora, Podravka i Atlantic.

Koprivnička kompanija objavila je rast prihoda od prodaje za 2,9 posto na više od milijardu kuna, te neto dobiti za 14,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine koja je dosegla 80,1 milijun kuna. Iz Podravke su napomenuli da su navedeni rezultati posljedica organskog rasta bez izvanrednih utjecaja, a snažniji doprinos rastu prodaje dao je prehrambeni sektor. Atlantic grupa u svojoj objavi ističe rast prihoda od 5,1 posto na 1,2 milijarde kuna i skok neto dobiti za 34 posto na 81 milijun kuna.

Iz Atlantica su istaknuli i nastavak razduživanja kompanije te ulaganja u rast.  Dosad objavljeni visokofrekventni pokazatelji upućuju na nastavak povoljnih gospodarskih kretanja na globalnoj razini, a isto za domaće gospodarstvo potvrđuju objave podataka o trgovini na malo i industrijskoj proizvodnji za prvo tromjesečje, tumače analitičari Raiffeisen banke.  "S obzirom na to da bi osobna potrošnja trebala biti predvodnik rasta, ne samo domaćeg već i regionalnih gospodarstva, ne iznenađuje zabilježeni rast prihoda od prodaje domaćih kompanija naslonjenih na potražnju vezanu za raspoloživi dohodak kućanstava", kažu iz RBA.

 

7,2 posto

rasta bilježi CROBEX10 u ovoj godini

Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala u Erste banci kaže kako su rezultati domaćih kompanija, koje prati u prvom kvartalu, u pravilu, premašili očekivanja.  "Tako je dosta dobre rezultate imao prehrambeni sektor, u prvom redu Atlantic Grupa i Podravka, što je potpomognuto rastom pozitivnog sentimenta u maloprodaji, te je ujedno naznaka kako je kriza u Agrokoru iza prehrambenog sektora", smatra on.  Što se tiče turističkog sektora čija je perjanica u CROBEX10 indeksu Valamar Riviera, analitičari RBA ističu kako je objavljene tromjesečne izvještaje turističkih kompanija potrebno promatrati s izvjesnim analitičkim oprezom, s obzirom na pomicanje uskrsnih blagdana i time pozitivnih efekata u vezi turističke potražnje u drugo tromjesečje ove godine.

Podsjetimo, Valamar Riviera u izvješću ističe pad prihoda od 20,1 posto i pad negativne EBITDA-e od 28 posto. No, iz te kompanije objašnjavaju da, s obzirom na sezonski karakter industrije u kojoj posluju, rezultati poslovanja u prvom tromjesečju nisu indikativni, te da prihodi iz tog razdoblja imaju vrlo mali utjecaj na one ukupne. Analitičari RBA dodaju kako kod turističkog sektora ohrabruje zabilježeno povećanje trenutnih rezervacija u odnosu na prethodnu godinu, što je dijelom odraz vrlo intenzivnog ovogodišnjeg investicijskog ciklusa pojedinih turističkih kompanija. 

Za ovu godinu CROBEX10 bilježi rast od 7,2 posto, a od njegovih sastavnica samo Atlantska plovidba za ovu godinu bilježi pad vrijednosti od devet posto. Davor Špoljar ističe kako korporativni rezultati nisu jedini pokretač tržišta, no svakako su mu, veli,nešto bolji rezultati dali poticaj, barem u zadnjih desetak dana. Viši rast od indeksa ostvarilo je pet dionica. Na vrhu je, skočivši 22,4 posto, Končar-Elektroindustrija koja je objavila rast konsolidiranih prihoda od prodaje od 13 posto na 606,6 milijuna kuna.

Rast vrijednosti od 8,5 posto bilježi Arena Hospitality Group koja je kvartalne prihode smanjila 1,1 posto na 72,8 milijuna kuna, a operativnu dobit (EBITDA) poboljšala za sedam posto. Povlaštena dionica Adrisa i Hrvatskog telekoma ostvarili su sličan rast od 8,4, odnosno 8,3 posto dok je Ericsson Nikola Tesla ojačao 7,9 posto.  "Pozitivan sentiment investitora s globalnih dioničkih tržišta dijelom se prelio i na domaće dioničko tržište, tumače iz RBA. Dobri poslovni rezultati domaćih kompanija podržali su tjedni rast CROBEX-a za 1,3 posto", zaključuju analitičari te banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close