Duropack preuzima dionice Bilokalnik-IPA za 27 mil. kuna

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2015. u 22:00
Bilokalnik-IPA koprivnička je tvornica papirne ambalaže/ILUSTRACIJA/FOTOLIA

Austrijska je tvrtka ponudila 171 kunu po dionici što znači da dioničari mogu računati na 14% veću cijenu od tržišne.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je u petak zahtjev austrijskog Duropacka za objavljivanje ponude za preuzimanje koprivničke tvornice papirne ambalaže Bilokalnik IPA.

Za 160.150 dionica Bilokalnika austrijska je tvrtka ponudila 171 kunu po dionici, pa je pripremio ukupno 27,3 milijuna kuna za preuzimanje. Tom se dionicom posljednji puta na Zagrebačkoj burzi trgovalo 2. lipnja, a cijena se zaustavila na 149,87 kuna što znači da dioničari mogu računati na 14% veću cijenu od tržišne.

Posredno stjecanje
Ponudu daje Duropack, ali je obveza davanja ponude za preuzimanje nastala za austrijski DS Smith Austria Holding te nizozemsku tvrtku DS Smith Packaging Belita koji su 22. veljače od nizozemskog CP Group 2 kupili cijeli udjel u Duropacku. Time su posredno stekli i gotovo 68 posto u Bilokalnik IPA-i, stoji u Hanfinu rješenju. Naime, austrijski Duropack drži svega 7,14 posto u Bilokalniku, ali 60,8 posto drži tvrtka Belišće koja je u vlasništvu Duropacka. Regulator je time utvrdio da Duropack djeluje zajednički s Belišćem, bivšim vlasnikom austrijske tvrtke Sulipom te DS Smith Austriom i DS Smithom.

Skok cijene dionice
Dionicom Bilokalnik IPA-e vrlo se rijetko trguje na burzi, pa je ove godine zabilježeno tek 13 dana trgovanja. Zanimljivo je da cijena je 24. veljače, dva dana po sklapanju ugovora koji su Austrijanci i Nizozemci kupili Duropack, na burzi skočila za 89 posto na 104 kune. Skok cijene još je interesantniji ako se zna da je Bilokalnik na burzi objavio vijest o nastanku obveze davanja ponude za preuzimanje 26. veljače, a na svojim stranicama dan kasnije, odnosno 27. veljače. U svakom slučaju, ponuda će po objavi Hanfina rješenja uskoro biti upućena dioničarima. Upit o komentaru na Hanfino rješenje uputili DS Smithu, ali ga iz te tvrtke zbog neradnog dana nismo bili u mogućnosti dobiti.

Pitanje cijene

Izrađen poseban elaborat

DS Smith i DS Smith Austria posredno su stekli dionice Bilokalnik IPA-e, pa se cijena u ponudi nije mogla odrediti uobičajenim zakonskim odredbama. Nije se moglo pouzdati ni u burzovnu cijenu jer se dionicama trgovalo manje od trećine dana tri mjeseca prije nastanka obveze. Stoga je cijena od 171 kune određena elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close