Cijepanje dionica Apple neće učiniti atraktivnijim ulagačima

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2014. u 22:01
Kompanija će 15. svibnja dioničarima isplatiti dividendu od 3,29 dolara/REUTERS

Analitičari smatraju da će dionica Applea više pratiti općeniti tržišni trend.

Američka tehnološka kompanija Apple razveselila je dioničare s obiljem dobrih vijesti.

Uz rast kvartalnih prihoda od prodaje za 4,6 posto na 45,6 milijardi i rastom dobiti za 7,4 posto na 10,2 milijarde dolara, dividenda će porasti za osam posto na 3,29 dolara. Tu je povećanje programa otkupa dionica za 30 milijardi dolara na 90 milijardi, a najvrednija kompanija na svijetu kreće i u cijepanje dionica, prvo nakon devet godina.Cijepanje je zamišljeno u omjeru 7:1, a šest novih dionica dobit će svi Appleovi dioničari koji budu upisani kao vlasnici 2. lipnja. Trgovanje s cijepanim dionicama počinje 9. lipnja. Procjene govore da će cijena cijepanih dionica sa sadašnjih gotovo 525 dolara pasti na 75 dolara.

 

30posto

porasla je na Njujorškoj burzi dionica Applea u posljednjih godinu dana

Padom cijene ne bi više bilo prepreka za uključivanje Appleove dionice u Dow Jones indeks. Prema navodima Bloomberga, ako uđe u sastav 118 godina starog tržišnog mjerila, Apple će biti 18. dionica po težini unutar 30-članog indeksa. Američki analitičari smatraju kako bi Apple svakako morao ući u sastav indeksa. "To bi svakako bilo značajno jer je Dow Jones zamišljen da predstavlja ekonomiju, a Apple je jedna od najvećih kompanija na svijetu i tehnološki lider", kaže za Bloomberg Ryan Jacob, menadžer Jacob Internet fonda koji upravlja s 59 milijardi dolara. Iako je cilj svakog cijepanja povećanje atraktivnosti dionice za ulagače i posljedično povećanje likvidnosti, stručnjaci dvoje da će zbog toga Apple postati nešto više zanimljiviji ulagačima.

Podsjetimo, najvišu cijenu ikad od 702 dolara dionica je postigla 19. rujna 2012. godine. "Dionica Applea općenito će pratiti cjelokupni tržišni trend. Sumnjam da će cijepanje dionica posebno utjecati na trgovanje", smatra Niko Delić, suvlasnik brokerske kuće Credos. Tijekom ove godine dionica se baš i nije provela, oslabila je gotovo 6,5 posto dok je Nasdaq pao 1,2 posto. Ipak, na godišnjoj razini dionica je ojačala za 30 posto. Američki analitičari smatraju kako je lijepo čuti vijest o cijepanju dionica Applea, ali da mu je potreban novi tehnološki iskorak ako želi biti opet u fokusu ulagača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close