Čak 117 milijuna kuna braniteljskih dividendi leži zaboravljeno

Autor: Jadranka Dozan , 03. travanj 2014. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U 2012. bilo 100,3 mil. kn neiskorištenih dividendi, pa ispada da članovi lani nisu podigli 16 od 43 milijuna.

Za Fond hrvatskih branitelja nedavno je objavljen završni račun, prema kojemu je lanjska dobit iz poslovanja bila 112,5 milijuna kuna.

U odnosu na godinu prije to je 12 milijuna ili 12 posto manje, što je zapravo očekivano jer glavninu prihoda čine dividende na dionice u portfelju Fonda, a one su lani bile manje izdašne nego godinu prije. To se u prvom redu odnosi na one od dionica Hrvatskog telekoma (lani 117,5, a godinu prije 127 miljuna kuna dividende) koje čine glavninu portfelja i glavninu prihoda Fonda. 

 

260tisuća

članova danas ima Fond hrvatskih branitelja

Dividenda oko 19 kuna
S obzirom na formulu raspodjele dobiti po trećinama, pri čemu se jedna isplaćuje udjelničarima (druga ostaje u Fondu, a treću dijele Fond za stipendiranje djece branitelja i Zaklada za poboljšanje statusa branitelja i članova njihovih obitelji), ove će se godine iz Fonda hrvatskih branitelja u dividende usmjeriti oko 37,5 milijuna kuna, odnosno 5,5 milijuna manje nego godinu ranije. Konačan iznos dividende po udjelu, međutim, još nije utvrđen. Razlog tome su "sravnjivanja" između fonda i države vezana uz novopridošle članove s pravom na dodjelu određenog broja (novih) udjela, za što država fondu mora prenijeti i nešto dodatne imovine. Za pretpostaviti je ipak da se time, kao ni slijedom iskupa udjela nakon izvještajnog datuma, parametri za izračun dividende neće bitnije promijeniti. Iz ukupna broja udjela prema završnom izvješću Fonda za 2013. (1,95 milijuna) prozlazi da bi dividenda mogla biti oko 19 kuna po udjelu ili dvije kune manje nego lani.

 

140kuna

mogla bi biti prosječna dividenda po članu

Kako je, prema Josipu Glavašu, prvom čovjeku upravljačkog društva Fonda hrvatskih branitelja, Fond danas na oko 38 posto prvotnog broja udjela i nešto više od 260 tisuća članova, u prosjeku svaki ima oko sedam udjela, što znači da bi prosječna dividenda po članu mogla biti približno 140 kuna. Mnogima s manjim brojem udjela dividenda se i u boljim godinama mjerila desecima, a ne stotinama kuna, pa je iz godine u godinu nemali dio iznosa predviđena za dividende braniteljima ostajao "ležati" na Fini. Što to znači s obzirom na brojnost članova i godine takve prakse, najbolje pokazuju podaci Fonda o "obvezama za isplatu udjela u dobiti vlasnicima udjela u Fondu. S krajem prošle godine iznos zaboravljenih ili zanemarenih dividendi branitelja popeo se na čak 116,5 milijuna kuna! Godinu prije bilo je akumulirano 100,3 milijuna kuna neiskorištenih dividendi, pa ispada da članovi Fonda lani nisu podigli 16 od ukupno 43 milijuna kuna namijenjenih za isplatu dividende. To je više od trećine, odnosno nešto veći postotak oglušivanja na dividendu nego ranijih godina.

Ovise o cijeni HT-a 
Takav trend dijelom se pripisuje tome što je u strukturi članova danas razmjerno manje onih s većim odnosno iznadprosječnim brojem udjela. A kako kažu u upravljačkom društvu Fonda, Erste Asset Managementu, u ukupnom iznosu akumuliranih nepodignutih dividendi ima i primjera da su udjeli odavno prodani, tj. povučeni. No, kao što dioničare HT-a uglavnom više zabrinjava cijena dionice (u posljednjih godinu dana pala je za gotovo četvrtinu, sa 216 na 164 kune) nego upola manja ovogodišnja dividenda zbog reinvestiranja više od polovice HT-ove dobiti 2013., tako i članove Braniteljskog fonda više brine vrijednost udjela, koja najviše ovisi upravo o cijeni HT-a. 

 

37,5milijuna

kuna ove će se godine usmjeriti u dividende

Prihod će im se prepoloviti
Udjel Fonda u posljednjih godinu dana potonuo je nešto manje nego HT, ali ipak velikih 22 posto, dok je od početka ove godine okopnio kao i HT: sedam posto. Konačno, koliko god mnogi branitelji ne vode brigu o dividendama koje im pripadaju, s HT-ovom najavom isplate samo devet kuna dividende po dionici i prihodi Fonda HB (ali i dobit) ove će se godine, prema svemu sudeći, prepoloviti. Više od pojedinačnih dividendi to će pogoditi fond za stipendiranje braniteljske djece i zakladu za pomoć braniteljima, koji bi (zajedno) dogodine mogli ostati kraći za dvadesetak milijuna kuna.

Komentari (5)
Pogledajte sve

nisu udjeli ni dividende zaboravljeni ali ja sam recimo mislio da nepodignuta dividenda ostaje u fondu, nisam znao da nalazi na računu u fini, to je suludo

Otac mi također ne može doći do njih… traže puste neke potvrde. Čovjek bio u ratu, a sada živi miljama daleko…pa bi trebao valjda osobno doći po pare. Potrošiti 10 puta više na put…suluda birokracija.

koliko je branitelja prodalo svoje udjele?

bilo bi dobro da Fond uvede godišnje izvješće o pojedinačnom stanju u Fondu i dostavlja na kućne adrese, osim toga, ako pola branitelja nije iskoristilo to svoje pravo ispada da svatko u prosjeku ima oko 500 kn neisplaćenih

New Report

Close