Burza izbacila devet dionica jer nitko njima nije trgovao

Autor: Tomislav Pili , 08. veljača 2015. u 22:00
Ukidanja na Uređenom tržištu neće biti, kaže Ivana Gažić, čelnica ZSE-a/Grgur Žućko/PIXSELL

Nova ukidanja mogu se očekivati nakon 30. lipnja, poručuju sa ZSE-a.

Po prvi puta u svojoj povijesti Zagrebačka je burza izbacila dionice iz uvrštenja zbog neaktivnosti.

Na stranicama burze u petak je osvanula obavijest o ukidanju uvrštenja na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) za ukupno devet dionica. To su Euroherc, Exportdrvo, zatim Grafičar iz Ludbrega, pa Heruc, Kemika, Meso-rad, Stražaplastika, Monter-Strojarske montaže te najzvučnije ime, riječki Jadran-Galenski laboratorij. U obrazloženju odluke o ukidanju uvrštenja ZSE je navela kako je provjera aktivnosti izvršena zaključno s posljednjim danom prošle godine. Za većinu je dionica utvrđeno da njima nije trgovano od trenutka primanja na MTP.

 

7dionica

izbačenih s MTP-a uvrštene su upravo na vlastiti zahtjev burze

Nadalje, burza se pozvala na svoja pravila koja kažu kako uvrštenje može prestati zbog neaktivnosti ako se u šest mjeseci nije dogodila niti jedna transakcija, izuzev polugodišta po primanju na MTP. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić potvrdila je kako je ovo prvi puta da je nekim dionicama ukinuto uvrštenje zbog nedostatka zanimanja ulagača. "Sedam dionica koje su isključene iz trgovine bilo je primljeno temeljem odluke Burze, a dvije temeljem zahtjeva članova", navodi Gažić. No, ZSE neće na ovome stati, pa Gažić dodaje kako se sljedeća isključenja iz trgovine mogu očekivati poslije 30. lipnja ove godine.

Međutim, "mrtve dionice" nisu novovjeki, već višegodišnji problem, posebno nakon izbijanja krize i povlačenja većine prije svega malih ulagača s tržišta. Ipak, na upit Poslovnog dnevnika zašto se burza sada odlučila za takav korak odgovor nije pristigao. Iako bi se i na Uređenom tržištu, višoj kotaciji Zagrebačke burze, moglo naći kandidata za izbacivanje iz trgovine, Gažić napominje kako takav potez nije u planu, iako burza ima mogućnost i takvih ukidanja.  "Ukidanja uvrštenja na uređenom tržištu ne očekujemo jer takvim društvima za uvrštenje treba prospekt te skupštinska odluka za ukidanje uvrštenja", ističe Gažić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

baš lijepo. pa sad vi izvolite i kupite si dionice koje ćete ostaviti djeci i unucima…možeš misliti kako ću to napraviti. jedva čekam dan kad će cijene malo porasti da prodam ovu siću što imam ovdje i to je bilo to. ovo su grobari zg-burze. kakve veze ima što se ne trguje? čemu izbacivanje?

New Report

Close