Buffett kupio udjel u Appleu za više od milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2016. u 22:01
Warren Buffett do sada je uglavnom izbjegavao tehnološke dionice/REUTERS

Po objavi da je legendarni investitor uložio u kompaniju, dionica je skočila tri posto.

Cijena dionice Applea skočila je u ponedjeljak po otvaranju burzovnog trgovanja za gotovo tri posto na 93 dolara nakon iznenađujuće objave da je čuveni investitor Warren Buffett u tu kompaniju uložio preko milijardu dolara. Njegova kompanija Berkshire Hathaway otkrila je u redovitom izvješću kako je krajem ožujka posjedovala 9,81 milijun dionica Applea vrijednih 1,07 milijardi dolara.

Trenutno taj udjel vrijedi 912,3 milijuna dolara zbog značajnog pada cijene posljednjih mjeseci nakon prvog tromjesečnog pada prihoda nakon 2003. godine. Podsjetimo, prošlog tjedna dionica se spustila na dvogodišnji minimum. Međutim, ulaganja jednog od najutjecajnijih investitora na svijetu pozorno se prate, pa skok cijene ne treba čuditi. Tim više jer je Buffett do sada uglavnom zazirao od tehnoloških dionica. Slavu je, naime, stekao na ulaganjima u osiguravajuće kompanije, financijske institucije i kompanije iz sektora široke potrošnje, kao primjerice Coca-Colu ili American Express.

Kada je tehnologija bila u pitanju, često je naglašavao kako ne razumije taj sektor, podsjeća Wall Street Journal. Jedinu iznimku Buffett je učinio 2011. kada je za 10 milijardi dolara kupio dionice IBM-a. No, kvartalno izvješće pokazuje da je početkom ove godine u toj kompaniji blago povećao udjel. Kupnja dionica Applea jedino je novo ulaganje Berkshire Hathawaya tijekom prvog tromjesečja. Na taj je način Buffett zamijenio još jednog čuvenog investitora, Carla Icahna, koji je prošloga mjeseca objavio da je u potpunosti prodao sve dionice Applea. 

Komentirajte prvi

New Report

Close