Američki fondovi najveći investitori na Bečkoj burzi

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2019. u 22:01
Izvršni direktor Bečke burze Christoph Boschan

Najznačajniji ulagač je norveški fond Norges Bank, slijede Vanguard Group i BlackRock iz SAD-a.

Međunarodni institucionalni investitori, među kojima dominiraju američki fondovi, i dalje predstavljaju najveću grupu ulagača na austrijskom tržištu kapitala.

Njihov je udio u ATX Primeu u 2018. iznosio 65,3 posto, slijede lokalni privatni ulagači s 18,4 posto te nefinancijske kompanije s 16,3 posto, podaci su Bečke burze.  

Fokus na vidljivost
Američki ulagači imali su uloženo 10,7 milijardi eura u austrijske dionice krajem prošle godine, pokazala je Ipreo studija koju je naručila Bečka burza i čiji su rezultati predstavljeni u New Yorku. "Bečka burza u ponudi ima najbolje kompanije i globalne investitore. U zadnje dvije godine tu poruku odašiljemo u svijet, očito s uspjehom kako pokazuje Ipreo anketa", rekao je izvršni direktor Bečke burze Christoph Boschan dodajući da napori nisu bili usmjereni samo na povećanje vidljivosti već i na kvalitetu trgovanja.

 

10,7 mlrd.

€ uložili su u austrijske dionice fondovi iz SAD-a krajem 2018.

"Međunarodna povezanost je top prioritet moderne burze", kazao je Boschan.  Već sedmu godinu zaredom američki ulagači predvode ljestvicom s oko četvrtine udjela, slijede austrijski čiji je udio značajno porastao prošle godine svrstavši se gotovo rame uz rame s Amerikancima. Unatoč neizvjesnostima koji okružuju Brexit britanski ulagači su treća najznačajnija grupa s udjelom od 16,7 posto. Slijede ulagači iz Francuske (6,4%), Njemačke (6,1%) i Norveške (5,6%). 

Pasivne strategije
Najznačajniji investitor u ATX Prime tržište bio je norveški državni fond Norges Bank, slijede američki fondovi The Vanguard Group i BlackRock Fund Advisors čija je strategija ulaganja pasivna, odnosno imaju dugoročni horizont. Slijede Erste Asset Management, američki Fidelity Management & Research Company, Erste Sparinvest Kapitalanlagegesellschaft te JP Morgan Asset Management.

Komentirajte prvi

New Report

Close