Njihove dionice bolje od 78% svijeta

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2019. u 12:59
Foto: Reuters

Prema podacima Bloomberga, S&P 500 ove je godine ojačao više od 24 posto. Jedan od glavnih razloga snažnog rasta američkog tržišta porezne su olakšice koje je administracija predsjednika Donalda Trumpa dala kompanijama.

Iako su globalna dionička tržišta ove godine ostvarila vrlo dobre rezultate, znatno zaostaju za američkom burzom, pokazuje analiza francuske banke Société Générale koju prenosi Financial Times. Analiza je pokazala da je u posljednje dvije godine čak 78 posto razvijenih i rastućih dioničkih tržišta podbacilo u odnosu na rast američkog indeksa S&P 500. Slika je nešto manje sumornija ako se pogleda posljednjih godinu dana kada je to američko mjerilo bilo bolje od 66 posto svjetskih burzovih indeksa.

Prema podacima Bloomberga, S&P 500 ove je godine ojačao više od 24 posto. Jedan od glavnih razloga snažnog rasta američkog tržišta porezne su olakšice koje je administracija predsjednika Donalda Trumpa dala kompanijama. To je ponajviše utjecalo na povećanje vrijednosti tehnoloških kompanija zbog čega je ostatku burzovnog svijeta bilo vrlo teško pratiti Wall Street. No, valja naglasiti kako je dobar dio financijskih analitičara sve manje uvjeren da će američko tržište uspjeti održati tako veliku razliku prema ostatku svijeta.

“Danas vidimo da američkoj burzovnoj nadmoći ponestaje daha”, istaknuo je za Financial Times Kasper Elmgreen, direktor analize dionica u pariškoj tvrtki za upravljanje financijskom imovinom Amundi. “Amerika izgleda prilično skupo u odnosu na Europu i ostala rastuća tržišta”, dodao je Elmgreen.

Komentirajte prvi

New Report

Close