Agrokorove tvrtke na burzi izgubile 350 milijuna kuna

Tijekom ove godine u gubitku su dionice pet Agrokorovih kompanija/Boris Šćitar/PIXSELL Tijekom ove godine u gubitku su dionice pet Agrokorovih kompanija/Boris Šćitar/PIXSELL

Sve glasnija "šuškanja" o financijskoj nestabilnosti najvećeg privatnog poslodavca u zemlji rezultirala su gubitkom vrijednosti pet Agrokorovih burzovnih perjanica. Gledano od početka godine, najviše je oslabila dionica Zvijezde, i to za više od 12 posto.

Potonuće vrijednosti Agrokorovih obveznica prije desetak dana snažno se odrazilo i na dionice kompanija tog koncerna, pa im se vrijednost ove godine istopila za 350 milijuna kuna.

Sve glasnija "šuškanja" o financijskoj nestabilnosti najvećeg privatnog poslodavca u zemlji rezultirala su gubitkom vrijednosti pet Agrokorovih burzovnih perjanica. Gledano od početka godine, najviše je oslabila dionica Zvijezde, i to za više od 12 posto. Slijedi je dionica Leda s padom većim od osam posto, a dionici Vupika vrijednost je manja 7,5 posto. Belju je vrijednost manja za 3,8 posto, a Tisku za tri posto.

>>> Zagrebačka burza: Znatan pad dionica Leda, Jamnice i Zvijezde

No, Tisak valja uzeti s rezervom s obzirom da se tom dionicom vrlo rijetko trguje. Za Romana Rinkovca, člana uprave Credosa, pad vrijednosti tih dionica vremenski se poklapa s prvim vijestima o problemima s Agrokorovim obveznicama, pa se može reći da je vrlo vjerojatno kod nekih investitora zavladala nervoza. Jedina dionica koja  ove godine bilježi rast je Jamnica, i to od 0,7 posto.

K tome, već je danima među najlikvidnijima. "Jamnica i Ledo su definitivno Agrokorove perjanice, pa je za pretpostaviti kako investitori špekuliraju s mogućnošću da se većinski vlasnik u slučaju takve nužde odluči za prodaju makar određenog udjela", kaže Rinkovec. Drugi financijski analitičari u neslužbenom razgovoru ističu kako se investitorima čini da Agrokor za Jamnicu najviše može dobiti i najlakše će je prodati, ako do takvog scenarija dođe.
 

Komentari (1)
  • lopina
    lopina 9:03 26.2.2017.

    A samo Jamnica u međuvremenu “zaradila” 770 mil kn.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!