Završio je ugledno sveučilište, ima dobar posao, ali radi i kao konobar. Ovo su njegovi razlozi

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2014. u 15:39
Thinkstock

Nakon 10 uredskih sati dnevno ispred računala, on još nekoliko sati radi kao konobar u kineskom restoranu.

Devin Mickey rođen je i odrastao u New Yorku, završio je ugledno sveučilište u Columbiji, a neko vrijeme proveo je u američkim marincima gdje je razvio zanimanje za putovanja i druge zemlje. Od tada je proputovao 23 različite države, živio u četiri grada, a sada u Philadephiji radi uredski posao vezan uz državne ugovore.

Međutim, Mickey ima i svoj drugi posao. Nakon 10 uredskih sati dnevno ispred računala, on još nekoliko sati radi kao konobar u kineskom restoranu. Mickey kaže kako se prijatelji i kolege čude njegovoj odluci, jer ona zapravo nije financijske prirode. U komentaru za Business Insider naveo je tri razloga zašto radi drugi posao, koji njegov radni dan produžuje na 15 sati:

To mu pomaže da više cijeni svoje radno vrijeme

Mickey piše kako je ranije provodio beskrajne sate za televizorom ili igrajući videoigre. Sada, s dodatnim poslom, njegovo slobodno vrijeme je dragocjenije nego ikad, što ga prisiljava da ga što kvalitetnije provede. Kao u slučaju svih resursa, što su ograničeniji, to ćemo im više pristupiti na strateški način, piše autor komentara.

Time ostvaruje čvršću vezu s roditeljima koji su prošli slična iskustva

Mickeyevi roditelji su imigranti iz Hong Konga koji su u New York stigli sedamdesetih godina. Bili su pripadnici radničke klase, što je podrazumijevalo niže plaće, a 15-satni radni dan im je bio sasvim uobičajen. Međutim, kaže autor teksta, nisu se nikada žalili. To je bio njihov američki san – imati poslove koji će im omogućiti da podignu svoje dvoje djece. "Rad u restoranu povezujem s mojim radničkim korijenima", kaže Mickey, koji tvrdi kako je pritom shvatio koliko su njegovi roditelji teško radili i koliko su se žrtvovali.

Pomaže mu da cijeni svaki dolar

Rad u restoranu pomaže mu da čvrsto stoji na zemlji i podsjeća ga koliko znoja mora proliti da bi zaradio svaki pojedini dolar, tvrdi Mickey. Istovremeno, to ga je naučilo kako zapravo trošiti novac. Prije kupnje, procjenjuje oportunitne troškove: "Koliko svijeta mogu vidjeti s ovim novcem? Ne bi li bilo bolje da izvedem majku na ručak? Ili da možda uložim u fond?" Autor kolumne pritom tvrdi kako je najveće životne lekcije naučio u teškim vremenima, a ne u razdobljima ugode.

"Želio sam posao koji će razviti moj karakter i snagu te obogatiti svaki aspekt mog života", zaključuje Mickey.

Komentirajte prvi

New Report

Close