Šetnja šumom dobra je za mozak

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2013. u 07:15
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Život u gradu te stalni podražaji i oprez našem mozgu stvaraju ogroman izvor stresa zbog kojeg smo stalno umorni i iscrpljeni.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Život u gradu te stalni podražaji i oprez našem mozgu stvaraju ogroman izvor stresa zbog kojeg smo stalno umorni i iscrpljeni. S druge strane pak, šetnja šumom može nas regenerirati i učiniti otpornijima na svakodnevne izazove.

Stresni život u gradu posebice je poguban za mozgove pješaka koji su u konstantnom, nesvjesnom strahu da se ne sudare sa nečim na dvije noge ili četiri kotača. Mentalna pozornost koju usmjeravamo na ograničeni resurs, u ovom slučaju prostor, stalno nas iscrpljuje i izbezumljuje. S druge strane, park ili šuma stavljaju nas u posebno mentalno stanje ushita koji dobivamo upijajući mir prostora koji nas okružuje. Upravo se u zelenilu naš mozak najbolje oporavlja od svakodnevnog stresa.

Nova studija provedena na Sveučilištu u Edinburghu to je i dokazala. Naime, znanstvenici su uz pomoć prijenosnih EEG uređaja pratili moždanu aktivnost 12 zdravih mladih odraslih osoba. Sudionici testa hodali su kroz različita područja grada, povijesnu jezgru grada, park i napućeni trgovački dio grada. 

Najmanji stres i frustracija zabilježen je upravo u šetnji parkom. Iako se radi o relativno maloj studiji, ona jasno naglašava ono što je većina već i intuitivno znala, a to je da nam opuštanje u prirodnom i mirnom zelenilu pomaže mnogo više nego opuštanje u urbanim sredinama.

Stoga, svaki puta kada ste u mogućnosti prošetajte šumom i provjerite da li ste smireniji i jasnije razmišljate po povratku kući. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Slušajte znanstvenike. Kupite male , jeftine vikendice i odvedite djecu
vikendima u prirodu…hebem ti SHOPING CENTRE!

Partizani onda nisu tili u Evropu a danas oće. Očito je onda zrak bio zdraviji.

kako partizanima nije pomoglo bar malo

Za to je stvarno trebalo angažirati intelektualne kapacitete…

New Report

Close