Kupnja božićnog drvca – što trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2014. u 16:10
Thinkstock

“Najviše drvaca uvozimo iz Danske. Preprodavači otkupljuju sva drvca i poslije ih na veliko prodaju u cijeloj Europi”.

"Najviše drvaca uvozimo iz Danske. Preprodavači otkupljuju sva drvca i poslije ih na veliko prodaju u cijeloj Europi", rekao je za portal 24 sata Potrošač Zvonimir Crnković, koji se bavi uzgojem božićnih drvaca u okolici Krašića na Žumberku.

"Uvozni borovi nisu kvalitetni kao naši. Primjerice, oni iz Mađarske su blijedi u usporedbi s našima. Ondje rastu u nizini, a to nije prirodno crnogorici, pa im se i boja mijenja. Naši borovi imaju lijepu zelenu boju i bogatiji su", pojašnjava Crnković.

I u Savjetodavnoj službi se slažu kako su domaći borovi kvalitetniji. "Upitna je kvaliteta tih uvoznih drvca. Jeftinija su vjerojatno zbog kupovine na veliko. No uvijek je bolje kupiti drvce u tegli i poslije ga presaditi u prirodi. Najžalosnije je kad trgovci bacaju stotine odrezanih drvca. Da su u teglama, mogla bi se sačuvati i za sljedeće godine", rekao je za portal Tomislav Meštrović iz Savjetodavne službe.

"Mnogi biraju umjetna drvca jer im traju nekoliko godina ili pak najjeftinije smreke", kaže Damir Tucaković, vlasnik obrta Smreka iz Županje, koji već sad prodaje po narudžbi. Obična smreka bez posude je 100 kuna metar, a srebrna 150 kuna. U rasadniku Crnković najviše se traže srebrne smreke. One su od 250 do 450 kuna. Obična smreka od metra visine je 150 kuna, a ona od dva metra je 250 kuna.

I u Jastrebarskom se cijele godine mogu kupiti drvca, ali i ostale sadnice. "Drvca su bez posude i imaju balirani korijen, znači izvađen s busenom zemlje u jutenoj vreći, pa se mogu posaditi u posudu ili vani. Te balirane sadnice jeftinije su pedesetak kuna, za cijenu posude", rekao je Ivica Čehulić iz rasadnika Hrvatskog šumarskog instituta.

Cijeli tekst pročitajte na portalu 24 sata Potrošač!

Komentirajte prvi

New Report

Close