Jednodnevni izlet kao bijeg od poslovne svakodnevice

Autor: Majda Žujo , 12. srpanj 2013. u 19:00
Roštiljanje s društvom, izlet u toplice ili aktivni turizam poput raftinga odličan su predah od gradske vreve/FOTOLIA

Roštiljanje s društvom, izlet u toplice ili aktivni turizam poput raftinga odličan su predah od gradske vreve.

Za one koji će se još nemaju prilike otići na godišnji odmor, jednodnevni izleti van grada idealan su bijeg od poslovne svakodnevice. Nije bitno hoće li izbor pasti na odlazak na bazen, u prirodu ili jezero, bitno je izgubiti se iz gradske vreve, odmoriti mozak, zabaviti se i napuniti baterije za nove radne pobjede. 

Roštiljada
Roštiljanje u prirodi posljednjih je godina postala sve popularnija zabava i relaksacija u ljetnim danima. Osim ukusnog obroka, većini je važniji užitak samog roštiljanja i sve ono što uz njega dolazi. Dobro društvo, dobro upacani komadi mesa, pokoja piva i uživanje je zagarantirano. Za dobar piknik uz roštilj nije potrebno mnogo – tek metalni tronožac i malo ugljena koji se može nabaviti u svakom bolje opremljenom trgovačkom lancu, a i površina koje su namijenjene roštiljadi sve je više. Onima koji nemaju prilike "pripaliti" roštilj u vlastitom vrtu pod strehom, odlazak na jezero, pored rijeke ili na neki planinski proplanak najbolji je izbor. Za Zagrepčane su, primjerice, hladovine uz Jarun i Bundek idealne oaze u vrućim ljetnim danima. Svatko tko se vikendom zaputio u šetnju oko jaruskog jezera nije mogao ne primijetiti gužvu na livadama i osjetiti miris friško zapečenih ćevapa. Jede se u drvenim kućicama, sjedeći na travi, na improviziranim klupama, a oni koji dođu dovoljno rano ponekad uspiju zauzeti i neki od postavljenih kamenih roštilja.  Oni najuporniji čak idu u ekstreme da spavaju na travi kako bi ih zauzeli na vrijeme. Jedno od odličnih mjesta za vikend roštilj svakako je i osječka Tvrđa, najdraže utočište osiječkih ljubitelja roštilja. Osim toga, Osječani rado roštiljaju i na Dravi, kao i svi oni koji imaju sreću da im kroz grad prolazi rijeka. Uređena mjesta za roštiljanje mogu se naći u gotovo svakom gradu ili van njega, a za informiranje gdje je to dozvoljeno dovoljno poslužiti internetom. 

Toplice
Ukoliko more nije u blizini, odlazak na bazen pravo je osvježenje kad se živa na termometru popne do neizdrživih visina. Sve je više lijepo uređenih wellnes bazena i toplica koji u sovojoj ponudi imaju i više nego dovoljno sadržaja za sve ukuse. Tuheljske toplice, primjerice, godinama su vikend destinacija za brojne Zagorce i Zagrepčane. Grijani unutarnjii i vanjski bazeni još uvijek su ugodni za osvježiti se od vrućine, a objekt uključuje i saune, hidromasažne kade, tobogane za djecu te bazen s valovima. Slično je i ostalim toplicama kojih u sjevernoj Hrvatskoj ne manjka. Termalna izvorska voda iz Stubaka poznata je po lječilišnim osobinama, a poznato termalno lječilište već godinama su i Krapinske toplice, smještene u mirnoj dolini okruženoj zagorskim brežuljcima. Termalna voda u Krapinskim toplicama izvire iz četiri izvora te je ocijenjena kao šesta najkvalitetnija termalna voda u Europi. Među najpoznatijim toplicama i bazenima u ovom području su i Terme Čatež u susjednoj Sloveniji. Svega 45 minuta od Zagreb, veliki vodeni park odličan je izbor za obitljeski vikend odmor ili jednodnevni izlet. 

Aktivan odmor

Rafting
Mnogo je hrvatskih rijeka koje su posljednih godina tražene destinacije za rafting i kajaking, a nalaze se u ponudama velikog broja turističkih agencija. Među njima, Mrežnica je poznata kao odlična za lagano veslanje bez velikih brzaca. Za one pak željne malo veće avanture i adrenalina, odlična je Zrmanja. Rijeka je toliko čista da se može piti, a kupanje je ugodno bez obzira na hladnoću.  

Seoski turizam
U blizini Zagreba jedan od najstarijih objekata za seoski turizam je Kezele koji nudi niz domaćih gastonomskih proizvoda. Slavoncima je ipak bliže posjetiti imanje u slavonskom selu Trenkovo kod Požege. Na ovom seoskom gospodarstvu možete razgledati etno zbirku ili voziti se fijakerom.

Komentirajte prvi

New Report

Close