FOTO: Pogledajte kako izgleda obnovljeni zagrebački ZOO vrt

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2016. u 08:06
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na svečanosti otvorenja najavio da će se iduće godine u ZOO-u urediti nastambe za vuka, risa i medvjeda, a 1. siječnja 2018. djeca će imati i žirafu, i moći će se veseliti jer je u Vrtu zbog nedostatka prostora nije bilo već godinama.

Zagrebački Zoološki vrt u nedjelju je otvorio svoja vrata za posjetitelje koji su ga mogli razgledati u novom ruhu jer je, nakon dvije godine radova, ondje izgrađeno 10 novih objekata, a obnovljeno devet, čime je završena prva faza obnove ZOO vrta.

U ZOO vrtu uskoro i žirafa

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na svečanosti otvorenja najavio da će se iduće godine u ZOO-u urediti nastambe za vuka, risa i medvjeda, a 1. siječnja 2018. djeca će imati i žirafu, i moći će se veseliti jer je u Vrtu zbog nedostatka prostora nije bilo već godinama.

Najprije će na svoje doći vuk, ris i medvjed jer njihove nastambe koštaju puno manje, a potom i žirafa budući da je, kaže Bandić, za izgradnju okruženja u kojem bi žirafa bila sretna potrebno par milijuna. 

Projekt "Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba – prva faza" vrijedan je gotovo 38 milijuna kuna i u  95-postotnom iznosu financiran je bespovratnim sredstvima EU (Europski fond za regionalni razvoj), dok je pet posto dao iz svog proračuna Grad Zagreba.

"To je velika pobjeda za 'Divlje srce grada'", kazao je Bandić te dodao kako je lijepo da ZOO poprima neke nove konture odnosno svakodnevno se mijenja, a pritom čuva svoj stari štih i ljepotu.  

 Ravnatelj ZOO vrta Damir Skok rekao je da je u Vrtu, osim 10 novih građevina – zgrada i nastambi te devet obnovljenih, napravljena nova infrastruktura, sjeverna i južna ograda.

"Prvo nam je bila dobrobit životinja, ali i dobrobit ljudi da se što ljepše osjećaju u Maksimiru", istaknuo je te pohvalio projektni tim, djelatnike ZOO-a i sve druge koji su sudjelovali u projektu modernizacije. Posjetiteljima ZOO-a zahvalio je na strpljenju i riječima podrške tijekom radova. 

Najavljujući da u ZOO-u nastavljaju graditi i obnavljati, Bandiću je darovao plišanu žirafu.

Dalmatinski pelikani, afričke ptice i madagaskarske životinje uživaju u novim nastambama   

U ZOO vrtu dosad su izgrađeni volijera za afričke ptice i kompleks Madagaskar s nastambom za madagaskarske životinje i suvenirnicom. Izgrađen je i glavni ulaz u ZOO, nastamba za dalmatinske pelikane, Edukacijski centar te restoran s vidikovcem i odmorište. Obnovljeni su Lavlji most i kip Napuljskog ribara, a izgradnjom Darwinova i Ribareva mosta prema Labuđem otoku i uređenjem tog otoka Zoološki vrt se prvi put nakon 1930. proširio na dodatnu površinu.

Uz članove projektnog tima, predstavnike Gradske uprave i tvrtki s kojima se surađivalo u modernizaciji, svečanosti su nazočile mnogobrojne osobe iz zagrebačkoga javnog života. Među ostalima, bili su tu ekipe Crno-bijelog svijeta te Smogovaca, a glazbenu kulisu događaju upotpunili su "Kraljevi ulice".

Za sve posjetitelje ulaz je danas bio besplatan, a edukatori i drugi djelatnici ZOO-a upoznali su ih s najvažnijim novostima u Vrtu.

Direktor ZOO vrta najavio je da će ZOO vrt sudjelovati i u zagrebačkim događanjima tijekom "Adventa u Zagrebu" pa posjetitelji mogu neke adventske aktivnosti očekivati i u ZOO-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close