Američki vinari zainteresirani za hrvatska vina

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2014. u 12:51
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Autohtona hrvatska crvena sorta, Plavac mali, sve više izaziva međunarodnu pozornost.

Autohtona hrvatska crvena sorta, Plavac mali, sve više izaziva međunarodnu pozornost. Nakon što je značajan interes u svojem sveobuhvatnom izdanju Wine Grapes nedavno iskazala i jedna od vodećih svjetskih vinskih publicistkinja, Jancis Robinson, za ovu dalmatinsku sortu zainteresirali su se i sami vinari. Vlasnici ugledne kalifornijske vinarije Turley, Larry i Suzanne Turley, posjetili su Pelješac u sklopu putovanja «Otkrijte porijeklo Zinfandela», organiziranog za članove njihovog vinskog kluba. Domaćin im je bio Frano Miloš, jedan od vodećih hrvatskih vinara i promotora Plavca malog s pelješkog terroirea. Cilj posjeta Turleyjevih izravno je povezan s istraživanjem povijesti i porijekla Zinfandela, sorte koja prevladava u proizvodnji ovih vinara iz doline Nape, a između koje i Plavca malog postoji izravna veza. On je također temelj suradnje dvaju obitelji na budućoj promociji obje ove sorte.

Kontakt između Turlyjevih i Miloša ostvaren je ranije ove godine. U ožujku su, naime, Franica, Josip i Ivan Miloš – kćer i sinovi Frane Miloša – posjetili dolinu Nape te predstavili svoja vina. Iz tog je susreta proizašla suradnja s obitelji Turley, a posebice i zbog činjenice kako dvije obitelji imaju puno sličnosti u filozofiji proizvodnje vina te odnosu prema tržištu. 

Zinfandel genetski potječe od hrvatske sorte Crljenak kaštelanski. On je, pak, «otac» Plavca malog. «Kada su nas Miloševi posjetili u Napi, paralelno smo kušali naša i njihova vina. Bilo je zaista fascinantno vidjeti zajedničke točke i razlike između našeg zinfandela i njihovog plavca. Stoga smo se odlučili otputovati u Hrvatsku i sami vidjeti mjesto iz kojeg dolaze ove sorte,» pojasnila je Christina Turley, najstarija kćer Turleyjevih.

Poput Miloševih, i Turlyjevi prozvode vina na organski način, s minimalnom upotrebom zaštitnih sredstava. Riječ je o jednoj od vodećih američkih vinarija, posebice ako se uzme u obzir činjenica da je jedan od njihovih najstarijih vinograda zasađen još daleke 1886. godine, što ga čini i najstarijim u Kalforniji. Dolina Nape vodeća je američka regija proizvodnje vina, smještena sjeveroistočno od San Francisca.
Posjeta Turleyjevih početak je suradnje ovih obitelji na daljnjoj promociji ovih srodnih sorti. «Njihov je interes u ovom slučaju povijest Zinfandela i njegova veza putem Plavca malog, a naš je interes budućnost i popularizacija Plavca malog na svjetskoj razini putem Zinfandela. Zajedno smo sasvim spontano uspjeli postići veoma korisnu suradnju, poduprtu isključivo vlastitim sredstvima, znanjem i radom, potvrđujući ispravnost svojih nastojanja u kvalitetnoj afirmaciji hrvatskog vinarstva,» pojasnio je Frano Miloš.

Milošev sin, Ivan, detaljnije je pojasnio kako je tijekom američkog putovanja došlo do suradnje s obitelji Turley. «Gostujući u jednom radio showu u New Yorku prilikom naše „vinske turneje“ po SAD-u, na pitanje kako bih opisao vina od sorte Plavac mali sasvim sam se spontano nadovezao na ispriku zbog svog hrvatskog naglaska te rekao da naša vina od Plavca malog zapravo pričaju sve jezike svijeta, ali uvijek s jakim hrvatskim akcentom. Kušajući vina Turleyjevih, ne mogu se oteti dojmu da se Zinfandelu usprkos tako dugom životu u Americi i dalje čuje hrvatski naglasak. Ipak, radi se o potpuno drugačijim uvjetima uzgoja, što je i ponukalo obitelj Turley da posjeti naše ručno obrađivane vinograde na padinama poluotoka Pelješca,» pojasnio je Miloš.

Obitelj Turley i članovi njihovog vinskog kluba na Pelješac su stigli brodom Silver Wind, na kojem je održano predstavljanje vina dvaju vinarija. Uz Milošev Stagnum, tijekom večere su kušana i starija godišta Turleyjevih, poput Syraha iz 1994. 

Komentirajte prvi

New Report

Close