Smart Industry
PROJEKTI

Pametan, zdrav i uzbudljiv urban život više nije samo prazna priča

Stvaranje pametnijih i održivijih gradova Revolucionarni projekt Algebra LAB-a, Smart-En-Route, putem vrhunske tehnologije utire put svjetlijoj, zelenijoj i učinkovitijoj budućnosti.

PD VL native tim
07. kolovoz 2023. u 22:02
Važnost opsežnog mapiranja podataka zapravo je neizmjerno važna jer omogućuje cjelovito razumijevanje zdravlja okoliša u gradu, Foto: Shutterstock

U užurbanom urbanom krajoliku današnjeg svijeta, kvaliteta života u gradovima pod velikim je utjecajem različitih čimbenika okoliša. Kvaliteta zraka, razina buke, gospodarenje otpadom i učinkovit prijevoz igraju ključnu ulogu u oblikovanju dobrobiti stanovnika gradova, ali predstavljaju i velik izazov za održivost. Iz Algebra LAB-a dolazi revolucionarni projekt Smart-En-Route, gdje se inovacija susreće sa životnim stilom kako bi se stvorio pametniji, zeleniji i živopisniji gradski pejzaž.

Projekt Smart-En-Route usmjeren je na korištenje napredne tehnologije za stvaranje pametnijih i održivijih gradova. Razumijevanjem značaja kvalitete zraka i njezinog utjecaja na svakodnevni život, praćenjem zagađenja bukom vikendom i optimiziranjem lokacije vitalne infrastrukture poput spalionica smeća, projekt ima za cilj stvoriti ekosustav koji potiče zdravije i naprednije gradsko okruženje.

Zamislite da šetate užurbanim zagrebačkim ulicama, znajući da se kvaliteta zraka koji udišete nadzire kako biste bezbrižno uživali u svakom trenutku. Zahvaljujući projektu Smart-En-Route, vrhunski senzori postavljeni na dostavna vozila osmišljeni su kako bi prikupljali podatke o zagađivačima u stvarnom vremenu.

Ova vozila djeluju kao čvorišta mobilnih podataka, neprestano prikupljajući i prenoseći vrijedne informacije o okolišu s kojim se susreću, a takav pristup omogućuje nam da donosimo informirane odluke o svojim aktivnostima na otvorenom, čuvajući svoju dobrobit i dobrobit svojih najmilijih.

Sustav Smart-En-Route sadrži impresivan niz senzora koji mogu nadzirati nekoliko kritičnih elemenata istovremeno. To uključuje NO2, NOX, CO, SO2, O3, lebdeće čestice (PM 1, PM 2,5, PM 10), temperaturu, vlagu, tlak i razine buke. Štoviše, sustav je također opremljen kamerama koje omogućuju snimanje i geolociranje video signala za otkrivanje objekata poput rupa, drveća i znakova na putu. Podaci prikupljeni kroz ovu sveobuhvatnu mrežu komuniciraju se putem različitih bežičnih tehnologija kao što su Wi-Fi, GSM/GPRS, NBIoT, LoRaWAN, 4G i 5G.

Implementacija algoritama

Važnost tako opsežnog mapiranja podataka zapravo je neizmjerno važna jer omogućuje cjelovito razumijevanje zdravlja okoliša u gradu na koje itekako utječe i gospodarenje otpadom što je jedan od ključnih aspekata održivog načina života. Smart-En-Route optimizira postavljanje infrastrukture za otpad, poput spalionica smeća, tako da su strateški smještene i njima se učinkovito upravlja. A ako čišće ulice i zelenije četvrti nisu obećanje pametnog grada, što je?

Ključno za uspjeh Algebrinog vizionarkog projekta Smart-En-Route je implementacija pametnih algoritama. Ovi algoritmi optimiziraju planiranje rute za dostavna vozila, osiguravajući učinkovit i ekološki prihvatljiv prijevoz. Štoviše, podaci prikupljeni tijekom putovanja generiraju dodatne izvore prihoda, budući da pružaju vrijedne uvide tvrtkama i dionicima.

“Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti stvoriti korisničko i intuitivno sučelje za lak pristup pohranjenim informacijama te prepoznavanje ključnih čimbenika u atmosferi. Krajnji je cilj objediniti najbolje aspekte strojnog učenja i dubinskog učenja kako bismo konstruirali rješenje za tvrtke koje optimizira ulaganja u njihovu osnovnu djelatnost, istovremeno otvarajući nove prilike za poslovanje”, kaže izv. prof. dr.sc. Leo Mršić, prodekan za znanost i istraživanje Algebre i direktor Algebra LAB-a.

Kroz projekt Smart-En-Route, Algebra LAB predstavlja se kao moderna visokoškolska ustanova koja ne samo da potiče inovacije, već i aktivno surađuje s poslovnim subjektima kako bi pokrenula značajne promjene. Partnerstvo s Hrvatskom poštom dokaz je praktičnosti projekta i utjecaja u stvarnom svijetu.

Sinergija urbanog i održivog

Kako Algebra LAB-ov projekt Smart-En-Route nastavlja postavljati nova mjerila u području pametnih gradova i prijevoza, cilj kampanje je širenje poruke. To nije samo potvrda revolucionarne inicijative, već i slavljenje potencijala koji tehnologija ima u izgradnji održivih urbanih okruženja. Projekt Smart-En-Route pokazuje kako vrhunska tehnologija i uvidi temeljeni na podacima mogu utrti put svjetlijoj, zelenijoj i učinkovitijoj budućnosti. Promicanjem ovog vizionarskog pothvata, kampanja ne samo da naglašava posvećenost Algebra LAB-a inovacijama, već također poziva dionike da se udruže u oblikovanju pametnijeg i održivijeg sutra za naše gradove i naš planet.

Uz Smart-En-Route, život u Zagrebu doseže nove razine urbane elegancije i ekološke osviještenosti nudeći sinergiju urbanog života i životnog stila koji uspješno spaja ritmove napretka i prirode.

Sadržaj omogućila Algebra

New Report

Close