Međimurska obitelj svojim krumpirom ispunjava potrebe tržišta čitave regije

Autor: PD VL native tim , 30. studeni 2022. u 07:00
Foto: PD

Mala poljoprivredna gospodarstva i obrti često suočeni s problemom izrazito visokih cijena modernih tehnologija i strojeva.

Kontinuirano pratiti tehnološke inovacije i procese modernizacije presudno je za uspješan razvoj poslovanja i maksimizaciju dobiti. To je, između ostalog, jasno vidljivo u sektoru poljoprivrede gdje posjedovanje naprednih i modernih tehnologija i strojeva dovodi do značajne uštede vremena i optimizacije proizvodnih procesa. Činjenica je, međutim, da su mala poljoprivredna gospodarstva i obrti često suočeni s problemom izrazito visokih cijena koje takve industrijske inovacije zahtijevaju.

S izazovima tehnološke modernizacije susreo se i međimurski obrt Premuš, no uz snažnu potporu HAMAG-BICRO-a, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, putem Mikro zajma za ruralni razvoj, obrt Premuš djelotvorno ispunjava potrebe tržišta čitave regije.
Tajna uspjeha obiteljskog obrta koji traje više 20 godina

Briga o razvoju poljoprivrednih gospodarstva često se prenosi iz generacije u generaciju, posebice kada je riječ o dugogodišnjem postojanju i tradiciji istoga. U tom kontekstu, obrt Premuš nije iznimka. Kao gospodarstvo za poljoprivrednu proizvodnju postoji od 1997. godine, kada ga osniva otac sadašnjeg vlasnika Danijela Premuša. Od tada, obrt koji se primarno bavi uzgojem i kultiviranjem krumpira uspješno posluje zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda, ali i predanosti i posvećenosti poljodjelskom radu.

Obrt Premuš pokrenuo je poljoprivrednu proizvodnju 1997. godine i primarno se bavi uzgojem i kultiviranjem krumpira, a uspješno posluje zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda, ali i predanosti i posvećenosti poljodjelskom radu

Danijel Premuš, vlasnik ‘

'Tajna našeg uspjeha leži u tome da kontinuirano radimo na poboljšanju proizvoda i usluga te ustrajemo na modernizaciji strojeva'

”Iako nema savršene formule, smatram da tajna našeg uspjeha leži u tome da smo izrazito posvećeni poslu, kontinuirano radimo na poboljšanju proizvoda i usluga koje nudimo te ustrajemo na modernizaciji strojeva i cjelokupnog proizvodnog mehanizma. Posjedujemo certifikat GLOBAL GAP koji prati svaku našu aktivnost na polju – od sadnje, gnojidbe, tretiranja, branja pa sve do konačnog proizvoda na stolu. Osim toga, imamo certificirani sjemenski krumpir i specifična sredstva za zaštitu bilja koja povećavaju kvalitetu naših plodova”, kaže Danijel Premuš.

Modernizacijom do poljoprivrednog prosperiteta

Obrt Premuš odavno je prepoznao važnost ulaganja u naprednu tehnologiju, s obzirom na to da modernizirani strojevi nemjerljivo doprinose optimizaciji radnih procesa. Upravo zato, investicije u osnovna i obrtna sredstva, tj. nabava Kvarneland pluga LS200 te mineralnih gnojiva za redovnu sjetvu od ključne su važnosti za poslovni napredak koje Premuš kontinuirano bilježi. ”Napredna tehnologija i modernizacija su sastavni dio suvremenog rada te nam olakšavaju posao u svakom smislu. Među ostalim, dolazi do uštede vremena, što podrazumijeva brže branje krumpira, oranje i pripremanje zemlje za sadnju. Vrijeme koje na taj način uštedimo možemo preusmjeriti na neki drugi segment našeg poslovanja. U tom segmentu veliku ulogu ima HAMAG-BICRO koji svojim povoljnim kreditima omogućuje kupnju pametnih alata i osigurava potrebnu mehanizaciju gospodarstva”, ističe Danijel Premuš.

Modernizirani strojevi nemjerljivo doprinose optimizaciji radnih procesa


Rušenje poslovnih barijera i gradnja stabilnog okruženja
Poljoprivreda nije imuna na neizvjesne situacije i prateće trendove, stoga je, napominje vlasnik obrta Premuš, pandemija znatno utjecala na rezultate i djelotvornost poslovanja. Usprkos tome, ali i nedostatku radne snage, uz potporu HAMAG-BICRO-a, obitelj Premuš učinkovito je održala svoj obrtnički zanat.

”Pandemija je uvelike utjecala na naše poslovanje, ali vjerujem i na poslovanje svakog obrtnika. No, tu opet dolazimo do HAMAG-BICRO-a i povoljnih kredita pomoću kojih smo savladali izazove korone i njezine negativne posljedice. Radnu snagu je izuzetno teško pronaći zbog čega se udružujemo s drugim obiteljima i prijateljima, pa si međusobno izlazimo ususret”, objašnjava Danijel. Uzimajući u obzir ambiciju, motivaciju i optimizam koji vladaju obrtom Premuš, a unatoč aktualnim ekonomskim smjerovima koje ponajviše inicira inflacija, vodeći imperativi poslovanja idu ukorak s glavnim vrijednostima Premuša. Ne čudi stoga, što su stabilizacija poslovanja i hrabro koračanje naprijed temeljni prioriteti ovog međimurskog poljoprivrednog obrta.

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. – Europa ulaže u ruralna područja.

Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO

New Report

Close