Svijet novca
Važna uloga private equityja i fondova rizičnog kapitala u hrvatskom gospodarstvu

Važna uloga private equityja i fondova rizičnog kapitala u hrvatskom gospodarstvu

Zahvaljujući venture Kapitalu, možemo očekivati da ćemo uskoro imati i trećeg jednoroga, a kandidata je prilično: Cognism, Fonoa i ReversingLabs samo su neke od softverskih tvrtki koje to mogu postići.

Mirna Marović
30. svibanj 2024. u 22:00
Početno ulaganje je često usmjereno u startupe ili mala i srednja poduzeća, a te u izvornom smislu male kompanije postaju međunarodne uspješne priče sutrašnjice/Shutterstock

Private equity i venture capital fondovi, također poznati i kao fondovi rizičnog kapitala, ne predstavljaju nešto egzotično ili svojevrsnu tržišnu nišu. Naprotiv, radi se o fondovima koji su svojim djelovanjem podržavajući najpropulzivnije tvrtke hrvatskog gospodarstva postali kamen temeljac hrvatske ekonomije i integralni dio hrvatskog društva.

Private equity i venture capital fondovi podupiru naš svakodnevni život u mjeri u kojoj toga još upotpunosti nismo niti svjesni. To je, naime, kapital koji stoji iza proizvoda i usluga koje koristimo svakodnevno.

7,2

posto novih radnih mjesta otvorile su tvrtke financirane private equity i venture capital fondovima

Prisutni u svakodnevnom životu

Primjerice, ako kupujete pekarske proizvode u Pan-Peku ili Mlinaru, iza obje tvrtke stoji private equity kapital. Također, kupujete li u Studencu ili Intersportu, te su kompanije u vlasništvu private equity kapitala. Koristite WhatsApp za slanje poruka? Mnogi još nisu svjesni da u tehničkom smislu iza te aplikacije stoji na vodnjanski div Infobip (BestInvest laureat), također financiran private equity kapitalom. Želite li koristiti privatne zdravstvene, stomatološke ili veterinarske usluge?

Velika je šansa da ćete to iskoristiti u jednoj od privatnih poliklinika u vlasništvu private equity kapitala. Svraćate u Submarine na omiljeni burger i domaće krumpiriće, ili pratite dnevnik Nove TV? Iza jedne i druge tvrtke stoji private equity kapital. Ovo su samo neki od primjera kako se većina ljudi susreće s proizvodom ili uslugom tvrtke koju podržava private equity ili venture capital. Od hrane i odjeće do aplikacija i računalnog softvera, private equity je dublje ukorijenjen u našoj ekonomiji nego što mnogi shvaćaju.

Uloga private equity i venture capital fondova nije samo ta da podupire naš svakodnevni život. Naime, private equity i venture capital fondovi pomno biraju u koje će tvrtke uložiti, te traže one s perspektivom brzog rasta i globalnog konkurentnog proizvoda ili usluge. Na prvi pogled čini se iznimno opasnim spojiti investiciju i iluziju, no na primjeru Muzeja Iluzija i ulaganja private equity kapitala stvorila se priča o nevjerojatnom uspjehu hrvatskog izvoznog proizvoda i dizajna koji je osvojio 80 svjetskih metropola na četiri kontinenta.

Početno ulaganje je često usmjereno u startupe ili mala i srednja poduzeća, a te u izvornom smislu male kompanije postaju međunarodne uspješne priče sutrašnjice. Zahvaljujući venture kapitalu, možemo očekivati da ćemo uskoro imati i trećeg jednoroga, a kandidata je prilično: Cognism, Fonoa i ReversingLabs samo su neke od softverskih tvrtki koje to mogu postići.

Doprinos private equity i venture kapitala hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini je priča o potpori inovacijama, rastu i stvaranju radnih mjesta.

Prepoznavanje ambicija

Ambiciozne lokalne tvrtke s nekoliko zaposlenika i dobrom idejom mogu postati multinacionalne korporacije koje zapošljavaju tisuće. Private equity može prepoznati najbolje i pomoći im da ostvare svoje ambicije. Primjerice, od male tvrtke proizvodnje farmaceutskih staklenih bočica i ampula Piramide u Sesvetama (također BestInvest laureat), nastala je tvrtka koja je u svojoj tržišnoj niši među prve tri na globalnoj razini, i to zahvaljujući private equity kapitalu.

MPlus grupa danas je multinacionalna kompanija, a također je financirana private equity kapitalom (još jedan BestInvest laureat). Od ideje u garaži, do multinacionalne kompanije stvorena je i Rimac grupa potpomognuta venture capitalom (naravno, BestInvest laureat). Doprinos private equity i venture kapitala hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini je priča o potpori inovacijama, rastu i stvaranju radnih mjesta.

 Iako nemamo još precizne statistike za Hrvatsku, procjenjuje se da tvrtke financirane private equity i venture capital fondovima zapošljavaju više od pet posto ukupne radne snage, te da su u 2022. godini otvorile više od 7,2 posto neto novih radnih mjesta (u usporedbi s drugim tvrtkama gdje je neto porast broja zaposlenih iznosio manje od 2 posto).

Novi ekosustav

Hrvatska na krilima uspjeha Rimca, Infobipa, Photomatha i mnogih drugih uspješnih poslovnih priča potaknutih private equity i venture capital ulaganjima ima priliku izgraditi potpuno novi gospodarski ekosustav. Taj novi ekosustav je temeljen na tri stupa: high tech, high skills, high wage! Za malu zemlju poput Hrvatske to je jedini način za dugoročni i održivi uspjeh.

Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (CVCA) već četvrtu godinu zaredom organizira poslovnu-investicijsku konferenciju BestInvest s dodjelom nagrada najboljim private equity i venture capital ulaganjima upravo kako bi se proslavilo i osvijestilo kako velik doprinos čine takva ulaganja hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini. Cijela Hrvatska bi trebala podržati najbolje, u skladu sa sloganom konferencije “Support the best and transform the rest”, jer joj se to višestruko vraća.

New Report

Close