Utjecaj američkih izbora na financijska tržišta: Saznajte tko bi mogao najviše profitirati!

Autor: Promo , 04. studeni 2020. u 14:25
Tržište dionica ne voli neizvjesnost pošto ona često dovodi domasovne rasprodaje dionica

U trenutku pisanja ovog članka sigurni pobjednik izbora još nije potvrđen, ali neke se stvari daju zaključiti.

Američki predsjednički izbori pune naslovnice diljem svijeta vijestima o razvoju situacije kod brojanja glasova i reakcijama američkih kandidata na same rezultate. U trenutku pisanja ovog članka sigurni pobjednik izbora još nije potvrđen, ali neke se stvari daju zaključiti bez obzira na to hoće li Donald Trump osvojiti drugi mandat ili će ga u Bijeloj kući zamijeniti Joe Biden.

Svima je jasno da su ovogodišnji izbori jedni od najkontroverznijih u povijesti, a tome u prilog ide i činjenica da je trenutni predsjednik Trump najavio žalbu pred Vrhovnim sudom vezanu uz brojanje glasova u pojedinim saveznim državama. U isto vrijeme, neizvjesnost zbog nejasnog ishoda izbora širi se SAD-om, a u nekim gradovima već možemo vidjeti i prosvjede.

Neizvjesnost na financijskim tržištima

Kao i uvijek kod velikih događaja kao što su američki predsjednički izbori, investitori i štediše diljem svijeta pomno prate kretanje cijena na financijskim tržištima. Što se tiče tržišta dionica, reakcija na izbore još se čeka, ali jedno je sigurno – tržište dionica ne voli neizvjesnost pošto ona često dovodi do straha te masovne rasprodaje dionica, odnosno kraha tržišta.

Jedan drugi oblik ulaganja stoga je trenutno posebno zanimljiv investitorima, a radi se o ulaganju u investicijsko zlato. Investicijskim zlatom smatraju se standardizirane poluge i zlatne kovanice koje služe kao štednja i investicija koja ne ovisi o financijskom sustavu te je u isto vrijeme u potpunosti oslobođena svih poreza i nameta.

Globalna potražnja za investicijskim zlatom u periodu prije izbora naglo je skočila te je u trećem kvartalu ove godine zabilježila rast od oko 50% u odnosu na isti kvartal prošle godine, prenosi World Gold Council. Ovaj rast potražnje za žutim plemenitim metalom one upućenije ne iznenađuje, budući da mnogi u narednom periodu očekuju rast cijene zlata koji bi svima koji su u zlato uložili donio veliki profit.

Zašto bi zlatu mogla porasti cijena?

Cijena zlata ove je godine već doživjela veliki rast od čak 25% što je investicijsko zlato učinilo jednim od najisplativijih oblika ulaganja u 2020. godini. Razlog zbog čega cijena zlata raste dok ostali financijski instrumenti stagniraju ili padaju je jednostavan – zlato je već desetljećima “sigurna luka”  investitora za vrijeme ekonomskih kriza u kojima vlada velika neizvjesnost i drugi oblici ulaganja nisu isplativi.

Dukati “Franjo Josip” posebno su popularan oblik ulaganja u zlato u Hrvatskoj

Uzrok te neizvjesnosti do sada je uglavnom bila pandemija koronavirusa, ali nakon američkih predsjedničkih izbora postoji velik rizik političke krize u SAD-u koja bi mogla uvelike utjecati na nestabilnost na tržištu dionica. Slično kao što se dogodilo na početku pandemije, ta bi nestabilnost mogla natjerati investitore da se okrenu zlatu kojemu bi posljedično cijena mogla porasti, što bi donijelo profit svima onima koji trenutno dio imovine drže u obliku poluga ili zlatnika.

Kako iskoristiti rast cijene zlata?

Veliki i mali investitori pripremaju se za očekivani rast cijene zlata ulaganjem u taj plemeniti metal, a najpopularnija vrsta ulaganja je kupnja zlata u fizičkom obliku. Zlatnici i zlatne poluge na zapadu su već dugi niz godina vrlo popularan oblik ulaganja, a glavni razlog za to je tendencija rasta cijene zlata u dugom roku, što ga čini odličnim oblikom štednje. Naime, burzovna cijena zlata u posljednjih 20 godina narasla je za čak 500%, odnosno u prosjeku oko 9% godišnje – znatno više od inflacije i kamata na bankovnu štednju.

Ulaganje u zlato postaje sve popularnije i u Hrvatskoj, a jedan od bitnijih razloga za to je što je ulaskom u EU u potpunosti ukinut sav porez za tu vrstu ulaganja, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit. Investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina, što znači da ga je jednostavno zamijeniti za gotovinu u bilo kojem trenutku kroz otkup zlata te investitorima daje veliku slobodu upravljanja vlastitom imovinom.

Mnogo je nepoznanica pred nama, od pandemije koronavirusa do raspleta američkih predsjedničkih izbora, no jedno je sigurno: ukoliko zaista dođe do očekivanog rasta cijene zlata, najviše razloga za zadovoljstvo imat će upravo oni koji su se na vrijeme odlučili za investiranje u ovaj plemeniti metal.

New Report

Close