Poslovna 2021.
Dinko Lucić

U PBZ-u intenzivno nastavljamo s ulaganjima u vlastitu preobrazbu

Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.
Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Snažan i iznenadan udar koji je Covid-19 pandemija imala na sve segmente života tijekom 2020. godine doveo je do dosad nezabilježene gospodarske kontrakcije i poremećaja gospodarskih tokova diljem svijeta. Hrvatsko gospodarstvo našlo se pod snažnim pritiskom i pad BDP-a mogao bi iznositi oko 9,6%.  Iako očekujemo da će u 2021. i doći do oporavka gospodarske aktivnosti (procijenjeni rast od 5%), okruženje visoke neizvjesnosti, prvenstveno po pitanju daljnjeg epidemiološkog razvoja situacije te posljedično dinamike oporavka, još unaglašava negativne rizike vezano za očekivani rast. Očekivani pozitivan doprinos izvoza ovisit će prvenstveno o faktoru oporavka nama najbitnijih izvoznih tržišta te o dinamici oporavka turističke aktivnosti, a ona o percepciji zdravstvene sigurnosti koja će se, nadamo se, bitno poboljšati do početka naredne sezone. Oporavak osobne potrošnje pratit će dinamiku tržišta rada te poboljšanje sentimenta potrošača koji su trenutno skloniji štednji i odgodi potrošnje, dok će investicijska aktivnost uslijed visoke razine neizvjesnosti, vjerojatno više odražavati javne (infrastrukturne EU financirane) investicije od privatnih.

Čeka nas vrlo izazovna 2021. u kojoj će, pod pretpostavkom obuzdavanja pandemije, trebati potaknuti što brži i održivi gospodarski oporavak. Isto tako, s obzirom na izdašnu financijsku omotnicu Europske unije, planove treba donijeti brzo i kvalitetno kako bi i povlačenje sredstava u narednim godinama bilo jednostavnije i brže od dosadašnje prakse. A sama činjenica da sredstva nisu bezuvjetna stavlja naglasak na provođenje strukturnih reformi. S aspekta i financijskog sektora, ali i gospodarstva u cjelini, trebamo započeti i pripremne procese za uvođenje eura, kako bi se ovaj zahtjevan i sveobuhvatan proces uspješno okončao do ciljanog datuma uvođenje zajedničke europske valute. Za naglasiti je da je bankarski sustav visoko kapitaliziran i likvidan. Bankama je u cilju zaštiti financijsko zdravlje klijenata i u narednom razdoblju očekuje se povećan obujam aktivnosti i financiranje građana i poslovnih subjekata. U PBZ-u 
 intenzivno nastavljamo s aktivnostima i ulaganjima u daljnju vlastitu preobrazbu i digitalizaciju poslovanja, koja se u vrijeme pandemije pokazala ključnom. Redizajnirali smo i značajno nadogradili sadržaje i dostupnost digitalnih usluga. U tom smjeru inovativnosti s fokusom na kontinuirano poboljšanje usluge i odnosa s klijentima nastavljamo i u sljedećoj godini.

New Report

Close