Svijet novca
Svijet novca

Tvrtke dižu kredite zbog skupe sirovine i zelene energije

Plasmani poduzećima ubrzani su 6 posto, a uz obrtna sredstva najviše se traži financiranje investicija.
Jadranka Dozan
26. svibanj 2022. u 22:00
Krediti se naročito traže u području obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti/M. Jurinec/PIXSELL

S ožujskim podacima o kreditnoj aktivnosti banaka ubrzanjem godišnjeg rasta istaknuli su se krediti sektoru poduzeća. Još u veljači bili su na jedan posto međugodišnjeg rasta, da bi u ožujku ubrzali na 5,7 posto.

U analizama HNB-ovih brojki primjećuje se preokret trenda kredita za obrtna sredstva (+5,6 posto) i za investicije (+3,4 posto), dok je kod onih za ostale namjene međugodišnji rast ojačao na 9,4 posto. U tih godinu dana najviše su, 20 posto ili 5,5 milijardi kuna, narasli krediti velikim poduzećima, ali i mala bilježe rast, i to dvoznamenkast (13,6%), kod mikro i srednjih su smanjeni.

Dodatne nepovoljne okolnosti

Na tragu tih zbirnih brojki su i zapažanja pojedinih banaka. Potvrđujući rast kredita poslovnim subjektima, u Privrednoj banci to pripisuju postupnom postpandemijskom oporavku gospodarstva, iako su, kažu, na tržištu nastupile i dodatne nepovoljne okolnosti zbog rata između Rusije i Ukrajine.

“Zaključno s krajem ožujka u odnosu na kraj prošle godine plasmani poduzećima u PBZ-u rasli su više od osam posto, tj. nešto iznad prosjeka tržišta. Rast je nešto veći kod srednjih i velikih poduzeća, a zastupljeniji su bili investicijski i krediti ostalih namjena”, objašnjava Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a.

5,5

milijardi kuna povećani su krediti velikim poduzećima, pokazuju podaci HNB-a

U ovoj godini primjetan je usto i značajniji trend rasta kredita za obrtna sredstva potaknut porastom cijena ulaznih sirovina na globalnim tržištima, koji je uvelike uzrokovan rusko-ukrajinskim sukobom, kaže Jelušić Kašić. Istodobno, potaknuti dostupnim EU sredstvima za ulaganja u učinkovitost resursa, u prvom tromjesečju nastavili su rasti investicijski krediti.

U tom razdoblju najzastupljeniji su bili sektori energetike, uključujući proizvodnju i distribuciju električne energije, naročito u području obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti. Usto, zamijećena su i ulaganja u turistički sektor i ugostiteljstvo, kao i trgovinu.

Slijedi li preispitivanje?

Ipak, zbog velike geopolitičke i makroekonomske neizvjesnosti praćene inflatornim pritiscima, ali i porastom cijene kapitala, moguće je da će mnoge firme preispitivati svoje strategije i ulaganja, smatra naša sugovornica. I u Erste banci primjećuju pozitivne trendove potražnje i rast kreditiranja poduzeća.

U prva tri mjeseca banka im je plasirala više od 2,9 milijardi kuna novih kredita, što je 24% više nego (u istom razdoblju) lani. U znatnom dijelu to je rezultat nešto intenzivnije kreditne potražnje u uvjetima povoljne razine kamatnih stopa, i to najviše kod poduzeća koja ulažu u poslovanje, s naglaskom na digitalizaciju i zelenu energiju.

Uz zamjetno pojačanu potražnju korporativnog sektora, u OTP banci navode kako je naglašenija potreba za dugoročnim investicijskim kreditima. I u dijelu kratkoročnih financiranja primjećuju porast ukupnih kredita. Jedan od važnijih razloga vide u porastu cijena proizvodnih inputa koji nameću i veće potrebe za obrtnim kapitalom.

New Report

Close