Poslovna 2021.
Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve

Stiže blag oporavak tržišta, ali i pritisak na smanjenje cijena i narudžbi

Manje ćemo investirati u odnosu na prošlo razdoblje te investicije iz prošlog ciklusa, koje su kasnile zbog pandemije,
 završiti i dovesti u potpunu 
funkcionalnost.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ova godina krenula je najavom dolaska krize, a potpunu neizvjesnost donijela je pandemija. Ožujak i svibanj u Spačvi bili su 25%, a travanj više od 50% slabiji u odnosu na godinu prije.

Od lipnja se situacija na tržištima značajno popravila tako su za prvih deset mjeseci prihodi manji 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vladine mjere očuvanja radnih mjesta i produljenje roka plaćanja sirovine Hrvatskim šumama ohrabrile su nas i omogućile zadržati sve zaposlene i planiranu razinu proizvodnje. Spačva je danas puno stabilnija tvrtka nego 2008. godine, značajno je manje zadužena, ima širu lepezu kvalitetnijih kupaca, bolju organizaciju, investicije u zadnjih pet godina donose bolju efikasnost, kvalitetnije i konkurentnije proizvode. Oprezniji smo, osluškujemo situaciju u vezi pandemije pogotovo na našim glavnim izvoznim tržištima Italije, Njemačke i Francuske.

U 2021. godini očekujem rješenje situacije s pandemijom i blagi oporavak tržišta, te i dalje oprezne kupce koji ne žele riskirati i kupovati robu na zalihu za koju nemaju siguran daljnji plasman. Pritisak će biti na smanjenje cijena pojedinih proizvoda, usitnjavanje i smanjenje narudžbi. Najveći trošak u drvnim industrijama je sirovina, stoga je ključno da Hrvatske šume prilagode cijenu i kvalitetu trenutnoj situaciji, jer svako kašnjenje prilagodbe tržištu moglo bi biti vrlo izazovno za većinu drvne industrije.

U idućoj godini očekujem dodatno smanjenje pritiska na nabavu trupaca, što može biti dobra prilika za nabavu dodatnih količina za drvne industrije koje imaju dobre konkurentne proizvode i dobro razvijeno tržište.

Očekujem stabilizaciju tržišta radne snage što znači da bi tvrtke koje su imale velikih problema s pronalaskom radnika u 2021. mogle lakše pronaći i zadržati dobre i kvalitetne radnike. U Spačvi u godini pred nama godini planiramo manje investirati u odnosu na prošlo razdoblje te investicije iz prošlog ciklusa koje su kasnile zbog pandemije završiti i dovesti u potpunu funkcionalnost.

New Report

Close