Poslovna 2021.
Christoph Schoefboeck

Stabilan i snažan bankarski sustav bit će oslonac kreiranja ponovnog ekonomskog rasta

Predsjednik Uprave Erste banke.
Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Iako će financijski rezultat u ovoj godini biti smanjen, zbog utjecaja trenutačne Covid situacije na cjelokupno gospodarstvo te značajnog rasta troškova rizika, uz uključene buduće projekcije temeljene na makroekonomskim očekivanjima, naše operativno poslovanje u potpunosti je stabilno.

Zadržali smo kontinuitet redovnih kreditnih aktivnosti te postojanu depozitnu bazu, a snažan naglasak stavili smo na daljnji razvoj digitalnih rješenja. Implementirali smo novu digitalnu platformu George, dok je Keks Pay aplikacija nastavila sa snažnim rastom, dosegnuvši u ovom trenutku gotovo 160 tisuća korisnika, od kojih 70% nisu klijenti naše banke. Naša su očekivanja da će eurozona u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a od 7,6%, koji bi trebao pratiti oporavak od 5,4% u sljedećoj. Očekivanja za domaću ekonomiju tek su nešto lošija, posebice kao posljedica veće ovisnosti o pogođenom sektoru turizma. Tako očekujemo pad BDP-a na razini od 9% te oporavak nešto iznad 5% u 2021., a osnovni scenarij sugerira da bismo razinu BDP-a iz 2019. mogli dosegnuti u 2023.

Ipak, neizvjesnost ostaje visoka i ekonomski izgledi posebno osjetljivi na epidemiološke trendove, a što barem u ovom trenutku znači i određene negativne rizike, posebice za dinamiku oporavka u 2021. Pritom, uz ograničenja na strani potražnje privatnog sektora (osobna potrošnja i privatne investicije), iskorištavanje potencijala dostupnih programa EU dobiva na važnosti i predstavlja bitan protuciklički potencijal.

Operativno i financijski, u idućoj godini zadržat ćemo stabilnost poslovanja, uz željeni blagi pozitivni trend osnovnih pokazatelja. Raspolažemo dovoljnom količinom likvidnosti te ćemo nastaviti pratiti sve nove, kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali isto tako i sve financijske potrebe građana. Nastavit ćemo biti partner klijentima, pružajući im financijsku i savjetodavnu podršku, a transparentnom komunikacijom prema cjelokupnoj društvenoj zajednici, bit ćemo aktivan sudionik u traženju rješenja za što je moguće brži oporavak hrvatskog gospodarstva. Razdoblje pred nama bit će vrlo izazovno za bankarski sektor u cjelini te će ponajviše ovisiti o utjecaju epidemiološke situacije na gospodarstvo. Međutim, hrvatski bankarski sustav je stabilan, snažan i adekvatno kapitaliziran te će biti oslonac pri svladavanju trenutačnih izazova i kreiranju ponovnog ekonomskog rasta.

New Report

Close