Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Očekujemo rast potražnje za inovacijama u brže i pristupačnije transakcije, ali i strožu regulativu

Hrvoje Ćosić, osnivač i izvršni direktor Aircasha.

Hrvoje Ćosić
29. studeni 2023. u 22:00
Hrvoje Ćosić, Aircash/Neja Markičević

Ključna varijabla jest neizvjesnost vezana uz globalnu situaciju, gdje rat u Ukrajini ulazi u treću zimu, uz novu otvorenu krizu na Bliskom istoku što donosi niz političkih i ekonomskih rizika.

Osim sigurnosnih, jer uvijek postoji rizik širenja sukoba, tu su i dobro poznati ekonomski rizici vezani uz dobavu i cijenu energenata, recimo, plina čija cijena raste u posljednjih nekoliko mjeseci. Znamo da nam predstoji zimsko razdoblje, što može imati dodatne učinke na opće maloprodajne cijene i općenito inflaciju s kojom borba u EU još uvijek traje, a neki analitičari očekuju i recesiju na ključnim europskim tržištima. Stoga je vrlo neizvjesno i nezahvalno planirati trendove za sljedeće razdoblje.

Iz kuta kompanije kojom upravljamo, vjerujemo da je potreban oprez, u strateškom planiranju, ali i u operativnom vođenju poput, pogotovo, fokusa na fiskalnu disciplinu, jačanje novčanog tijeka, kontrole troškova i općenito držanja imovine u što je više moguće likvidnim sredstvima. Ulagat ćemo u inovacije i razvoj novih usluga unutar Aircash platforme s fokusom na suradnje s partnerima na ključnim EU tržištima na kojima ćemo intenzivirati ulaganja u prodajnu mrežu i promocije te time otvoriti nove prihodovne pravce i dodatno diversificirati portfelj usluga unutar Aircash ekosustava.

Digitalizacija plaćanja otvara prilike

Najveće prilike vidimo u daljnjem širenju naše platforme na nove segmente. Digitalizacija plaćanja i rast online trgovine otvaraju brojne mogućnosti za inovacije.

Gledajući u nadolazeću godinu očekujemo da će se globalni gospodarski trendovi nastaviti kretati uzrokovani nesigurnošću i varijabilnošću. Posebno za sektor digitalnih financijskih usluga predviđamo rast potražnje za inovativnim rješenjima koja omogućuju brže, sigurnije i pristupačnije transakcije. Očekujemo da će regulativa postati sve stroža, stoga će usklađivanje s novim zakonodavnim okvirima biti od ključne važnosti za Aircash.

Najveće prilike vidimo u daljnjem širenju naše platforme na nove tržišne segmente. Digitalizacija plaćanja i rast online trgovine otvaraju brojne mogućnosti za inovacije u načinima plaćanja i financijskim uslugama. Također, veliku priliku vidimo u partnerstvima s fintech startupima i tradicionalnim financijskim institucijama kako bismo proširili našu ponudu i dosegnuli nove korisnike.

Što se tiče izazova, očekujemo da će se nastaviti nestabilnost na globalnim tržištima što može utjecati na investicijsku klimu. Smanjenje kupovne moći potrošača i potencijalna recesija mogli bi usporiti rast našeg sektora. Dodatno, sigurnost podataka i zaštita privatnosti korisnika ostat će glavni prioritet, s obzirom na sve veći broj ‘cyber’ prijetnji i potrebu za jačanjem ‘cyber’ sigurnosti.

Za tvrtku Aircash ključ uspjeha leži u održavanju fokusa na inovacijama, fleksibilnosti u prilagođavanju promjenjivim tržišnim uvjetima i kontinuiranom ulaganju u razvoj tehnologije. Uz to, angažman na području korporativne društvene odgovornosti i održivosti bit će vitalni u izgradnji povjerenja i lojalnosti među korisnicima. U zaključku, pred nama je godina koja će biti obilježena izazovima, ali i prilikama za rast i inovacije. U Aircashu smo predani iskorištavanju ovih prilika kako bismo nastavili pružati vrhunske financijske usluge i jačali naš položaj na tržištu.

New Report

Close